Publicat 22/01/2020 17:17CET

La facturació de les empreses torna a taxes negatives al novembre després de caure un 0,4%

Variació anual de la facturació de la indústria fins al novembre del 2019.
EPDATA

MADRID, 22 gen. (EUROPA PRESS) -

La xifra de negocis de les empreses va baixar un 0,4% el passat mes de novembre respecte al mateix mes del 2018, en contrast amb els avanços del 2,2% de setembre i octubre, segons l'índex de xifra de negocis empresarial (ICNE) que ha publicat aquest dimecres l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

D'aquesta manera, les vendes de les empreses van tornar al novembre a taxes negatives, i van registrar el segon pitjor retrocés interanual de l'any 2019 després de l'agost, quan van disminuir un 0,5%.

El descens de la facturació empresarial al novembre va ser conseqüència dels retrocesos interanuals del subministrament d'energia elèctrica i aigua, que va retallar les vendes un 3,2% interanual; de la caiguda de la xifra de negoci de la indústria en un 2,8%, i de la disminució en un 0,1% de les vendes del comerç. Només els serveis van elevar les seves vendes al novembre, amb un avanç interanual del 3%.

Un cop corregits els efectes estacionals i de calendari, la facturació de les empreses va augmentar el penúltim mes de l'any passat un 1,6% respecte al novembre del 2018, una taxa 1,2 punts superior a la d'octubre. Aquesta evolució va ser conseqüència del repunt de les vendes en serveis (+3,8%), comerç (+1,5%) i indústria (+0,2%), pel descens de l'1,7% que es va registrar en el subministrament d'energia i aigua.

LES VENDES MENSUALS PUGEN UN 0,8%

En taxa mensual (novembre del 2019 sobre octubre del mateix any) i un cop eliminat l'efecte estacional i de calendari, la xifra de negocis de les empreses va pujar un 0,8%, set dècimes més que a l'octubre i la segona millor dada del 2019 juntament amb la de d'abril, quan també va pujar un 0,8%. Només el repunt mensual del gener del 2019 (+2,7%) va superar la dada del novembre, mes en què es va celebrar el Black Friday.

Dels quatre sectors analitzats, només el comerç va registrar al novembre un retrocés mensual de les vendes, del 0,1%. Per contra, el subministrament d'energia elèctrica va disparar les vendes mensuals un 6,2%, mentre que la indústria va facturar un 0,9% més que a l'octubre i els serveis, un 0,6% més.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés