Publicat 23/01/2018 13:58

La facturació generada pels creuers a Catalunya va augmentar un 36% entre 2014 i 2016

El dtor. De CLIA Espanya Alfredo Serrano
EUROPA PRESS

El nombre de creueristes va créixer un 14%, impulsat per l'aposta de Barcelona com a port base

BARCELONA, 23 gen. (EUROPA PRESS) -

La facturació total generada a Catalunya el 2016 per l'activitat dels creuers en el Port de Barcelona va aconseguir els 1.083 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del 36% respecte al 2014 i equival a 518 euros per cada passatger --un 20% més respecte als 433 del 2014--, mentre que el nombre de creueristes va augmentar en el mateix període en un 14%.

Així es constata en l'Estudi de l'impacte econòmic de l'activitat creuerista a Barcelona, impulsat per l'Associació Internacional de Línies de Creuer (Clia) i presentat aquest dimarts pel catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat de Barcelona (UB) i director d'AQR Lab, Jordi Suriñach, acompanyat del president de Clia, Raffaele d'Ambrosio, i el seu director a Espanya, Alfredo Serrano.

Suriñach ha ressaltat que l'increment més gran en la despesa respecte a l'augment en el nombre de creueristes es deu al fet que han crescut de forma significativa els passatgers que utilitzen Barcelona com a port base (un 28% més que el 2014), que són els que més despesa realitzen.

Dels 1.083 milions d'euros d'impacte econòmic total, 619 milions representen la despesa directa realitzada per creueristes, navilieres i tripulació, mentre que 464 milions corresponen a la despesa indirecta i induït.

De l'impacte directe, la despesa més elevada correspon a la que realitzen els turistes (465 milions), principalment els que utilitzen Barcelona com a port base i pernocten a la ciutat entre dues i tres nits abans d'embarcar o una vegada han desembarcat; aquest tipus de creueristes suposen el 27% del total i gasten uns 230 euros per persona i dia, quatre vegades més que els que visiten la ciutat però no pernocten als seus hotels.

GAIREBÉ EL DOBLE DE DESPESA

Així mateix, aquest tipus de turistes --els creueristes que pernocten a la ciutat-- realitzen una despesa superior a la resta de turistes vacacionals que visiten Barcelona: suposen un 8% dels turistes vacacionals però concentren el 20% de la despesa total.

Mentre que la despesa mitjana per persona i dia dels turistes vacacionals és de 68 euros, el dels creueristes ascendeix a 108 euros; en allotjament, el turista vacacional gasta 50 euros de mitjana i el creuerista 110, a causa que s'allotja en hotels (en un 94% dels casos), mentre que la resta de turistes opta per un altre tipus d'allotjaments (només dorm en hotels un 44% dels casos, que en general són de categoria inferior).

La segona raó per la qual la despesa dels creuerista a Barcelona és superior que la resta de turistes vacacionals és que hi ha un percentatge superior de nord-americans (suposen el 18% del total de crucerista i solament el 8% de la resta de turistes), que gasta molt més que el turista mitjà d'altres nacionalitats.

OCUPACIÓ

Quant a la població ocupada relacionada directament o indirecta amb l'activitat creuerista, aquesta va augmentar en un 34% entre 2014 i 2016, passant de 6.700 treballadors a 9.056 -5.577 ocupacions directes--, la qual cosa suposa que per cada mil creueristes es generen quatre llocs de treball a Catalunya --3,3 a Barcelona-- i la massa salarial total ascendeix a 274 milions.

L'estudi destaca que l'activitat creuerista beneficia tots els sectors econòmics, ja que gairebé el 40% dels llocs de treball generats i el 55% de la facturació total derivada d'aquesta activitat es concentren en sectors no vinculats amb l'activitat turística -sectors de serveis i industrials--.

Així mateix, constata que el benefici s'estén per tot el territori: el 73% de la facturació roman a Barcelona ciutat, arribant a tots els districtes, encara que especialment a Ciutat Vella (27% de la despesa i 19% dels llocs de treball) i Eixample (30% de la despesa i 14% d'ocupació).

SITUACIÓ POLÍTICA

Preguntat sobre si la situació política a Catalunya ha tingut efecte sobre l'activitat de creuers, el director de Clia a Espanya, Alfredo Serrano, ha assegurat que no els consta que s'hagi produït cap canvi, encara que ha ressaltat que, com en qualsevol sector, es necessita un "entorn estable".

Sobre la taxa turística sobre els creueristes que no pernocten a la ciutat, Serrano ha afirmat que qualsevol acció que faci menys competitiva la destinació "no és positiva", i ha criticat que es produeixi una discriminació entre els creueristes i la resta de turistes que arriben a la ciutat amb qualsevol altre tipus de mitjà de transport.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés