Exteriors reuneix diplomàtics estrangers i envia informació a les ambaixades espanyoles

Publicat 14/10/2019 17:50:42CET
La secretària d'Estat de l'Espanya Global, Irene Lozano
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Lozano intenta que els ambaixadors transmetin informació ràpida, durant la mobilització del Govern central per defensar la democràcia espanyola

MADRID, 14 oct. (EUROPA PRESS) -

La secretària d'Estat d'Espanya Global, Irene Lozano, ha convocat aquesta tarda una sessió informativa per al cos diplomàtic acreditat a Espanya en relació amb la sentència del Tribunal Suprem que condemna els impulsors del procés independentista a Catalunya.

Paral·lelament, el seu Departament està enviant a les ambaixades i consolats espanyols en l'exterior molta informació, inclosa la declaració institucional del president del Govern central en funcions, Pedro Sánchez, segons fonts d'Espanya Global consultades per Europa Press.

Els diplomàtics acreditats a Espanya han estat convidats aquesta tarda a la seu d'Exteriors en nom del ministre en funcions, Josep Borrell, però es troba a Luxemburg a un consell de ministres de la UE, així que la trobada la liderarà Lozano.

Les fonts han assenyalat que la seva intenció no és valorar la sentència ni entrar en debats jurídics, perquè com a responsable del oder executiu es limitarà a respectar-la i acatar-la. No obstant això, sí que vol oferir els ambaixadors informació de primera mà sobre l'escenari que s'obre després de la sentència, fer que se sentin atesos i que puguin transmetre informació ràpida i fiable als seus governs.

Així, Espanya Global facilitarà els diplomàtics la informació que el mateix poder judicial ha fet pública per a ciutadans i mitjans de comunicació, explicarà les reaccions del Govern central en funcions que es coneguin al llarg del dia i resoldrà possibles dubtes. La trobada serà a les 17.00 hores a la seu del Ministeri d'Afers Exteriors a Torres Àgora, però serà privat per respecte a les intervencions dels ambaixadors.

Des de la creació fa un any, la Secretaria d'Estat d'Espanya Global ha coordinat la gran part dels esforços per frenar el relat independentista a l'exterior, ha contactat amb interlocutors estrangers i ha subministrat informació a les ambaixades i consolats espanyols, a més de publicar indicadors i informació i emprendre campanyes de comunicació pública. El departament explica des de febrer amb enllaços a totes les ambaixades i consolats espanyols que funcionen com a xarxa d'alerta per a la reputació del país.

D'aquesta manera, ha estat Espanya Global que, a primera hora d'aquest dilluns, ha comunicat a 215 enllaços la publicació de la sentència i després ha enviat la declaració de Sánchez, en espanyol i en anglès.

INFORMACIÓ SOBRE LA SITUACIÓ A CATALUNYA

I la seva previsió és continuar subministrant informació, tant d'Exteriors -el contingut de la reunió de Lozano amb els ambaixadors- com d'altres departaments, particularment sobre la situació a Catalunya i les reaccions socials i polítiques a la sentència.

Espanya Global té contacte amb altres ministeris a través d'una 'cèl·lula d'acció ràpida' en la qual s'asseguin La Moncloa, Exteriors, Justícia, Interior i Política Territorial.

El Govern central és conscient que la "internacionalització" és un aspecte clau del procés independentista i, tot i que cap executiu estranger va reconèixer -el 2017- la independència de Catalunya ni ha defensat les reivindicacions de la Generalitat, el Govern central no vol deixar sense resposta les iniciatives independentistes ni els atacs contra la democràcia espanyola.

VÍDEOS I DOCUMENTS CONTRA LES "CAMPANYES DE DESINFORMACIÓ"

De fet, abans que es publiqués la sentència, el Govern central ha difós a primera hora d'aquest dilluns un vídeo de vuit minuts, en el qual diversos ministres defensen en diferents idiomes -castellà, anglès, francès, alemany i rus- la democràcia espanyola i critiquen el nacionalisme. Tot el vídeo està subtitulat en anglès.

L'última d'aquestes campanyes ha estat 'La democràcia es toca', uns vídeos per valorar d'una manera més emotiva els assoliments "tangibles" de la democràcia espanyola, que s'estan difonent a ambaixades i consolats espanyols i seus de l'Institut Cervantes.

Espanya Global també és artífex del document "La realitat sobre el procés independentista", que s'ha publicat en castellà, anglès i francès, en el qual s'intentar fer un relat dels fets per "combatre les campanyes de desinformació persistents que el secessionisme està fent sobre Catalunya i sobre la resta d'Espanya", en paraules de Lozano.