Publicat 28/12/2019 17:08:54 +01:00CET

Exteriors nega que provés de treure persones asilades a Bolívia i anuncia que Robles compareixerà al Congrés

La portaveu parlamentària del grup socialista, Margarita Robles, al Congrés dels Diputats
CONGRESO DE LOS DIPUTADOS - Archivo

Enviarà una missió encapçalada per un funcionari per investigar l'incident a l'Ambaixada de Mèxic a La Paz

MADRID, 28 des. (EUROPA PRESS) -

El Ministeri d'Afers Exteriors ha negat que l'incident que va tenir lloc aquest divendres a l'Ambaixada de Mèxic a Bolívia, en el qual va estar involucrada l'encarregada de negocis 'ad interim' d'Espanya, Cristina Borreguero, tingués l'intenció de facilitar la sortida de persones" que es troben asilades.

A més ha anunciat la compareixença de Margarita Robles, la ministra de Defensa en funcions, encarregada del Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, al Congrés per donar explicacions.

Exteriors ha confirmat en un comunicat que ha obert una investigació sobre els fets esdevinguts durant la visita de l'encarregada de Negocis 'ad interim' d'Espanya a Bolívia, Cristina Borreguero, a l'ambaixadora de Mèxic en aquest país.

A més ha informat que enviarà, en els propers dies, una missió amb aquest propòsit encapçalada per un funcionari de la Inspecció General de Serveis.

En qualsevol cas, el Ministeri ha subratllat que l'objecte de la visita de l'encarregada de negocis d'Espanya "era exclusivament de cortesia" i ha negat "rotundament" que "pogués tenir l'intenció de facilitar la sortida de les persones que es troben asilades en aquelles dependències".

El Ministeri publica aquest segon comunicat després de l'emès aquest divendres anunciant l'obertura d'una investigació, després que la ministra de Relacions Exteriors de Bolívia, Karen Longaric, hagi anunciat que denunciarà l'"atropellament a la sobirania" del seu país després d'un incident a la legació de Mèxic.

En concret, Longaric ha assegurat que "persones que han estat identificades com a funcionaris de l'Ambaixada d'Espanya a Bolívia, acompanyades per persones amb el rostre cobert", haurien provat d'"entrar de manera subrepticia i clandestina a la residència diplomàtica de Mèxic a La Paz".

La ministra boliviana ha destacat que "la pregunta número u (...) és quin era el motiu perquè la ministra consellera d'Espanya visitava l'ambaixadora de Mèxic acompanyada de persones amb el rostre cobert i presumiblement armades, com han denunciat els veïns de la zona".

En aquest sentit, ha sostingut que "la cancelleria boliviana enviarà una nota a la cancelleria del regne d'Espanya denunciant aquests atropellaments i reclamant el compliment rigorós de la Convenció de Viena sobre relacions diplomàtiques".

EL PP I VOX DEMANEN EXPLICACIONS

El PP i Vox han anunciat que sol·licitaran al Govern central que expliqui al Congrés dels Diputats els fets ocorreguts durant la visita de Borreguero a l'ambaixadora de Mèxic a Bolívia.

El sotssecretari de Participació del PP, Jaime de Olano, ha anunciat aquest dissabte que el PP sol·licitarà la compareixença de la ministra d'Exteriors en funcions, Margarita Robles, al Congrés perquè "expliqui l'incident de Bolívia amb diplomàtics espanyols" davant la denúncia de la canceller boliviana.

Per la seva banda, el líder de Vox, Santiago Abascal, ha assegurat a través del seu compte de Twitter que exigiran "respostes" al Parlament espanyol, després de qualificar l'incident de "gravíssim".

"El que ha passat a La Paz és gravíssim. A l'espera de més detalls tot indica que Zapatero ens ha ficat ja en el Fòrum de Sao Paulo. Mirava l'ambaixada d'Espanya d'ajudar a fugir assassins i narcos còmplices de Morales? Exigirem respostes al Parlament d'Espanya", ha escrit Abascal.

El Ministeri d'Afers Exteriors ha anunciat que la ministra de Defensa en funcions, encarregada del Ministeri d'Afers Exteriors, Unió Europea i Cooperació, compareixerà públicament al Congrés dels Diputats "quan la investigació s'hagi completat i els resultats s'hagin analitzat".