Actualitzat 02/07/2019 12:55

Exteriors demana al TSJC que paralitzi l'activitat de les 'ambaixades' catalanes a Berlín, Londres i Ginebra

Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 2 Jul. (EUROPA PRESS) -

L'Advocacia de l'Estat ha demanat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que paralitzi l'activitat de les delegacions de la Generalitat a Alemanya (Berlín), el Regne Unit i Irlanda (Londres) i Suïssa (Ginebra), perquè considera que estan vulnerant la competència exclusiva de l'Estat en matèria de relacions internacionals i actuen "amb una singular intensitat" per a un procés secessionista que ha estat declarat inconstitucional.

Segons fonts del Ministeri d'Exteriors consultades per Europa Press, la petició es va presentar aquest dilluns, com a mesura cautelar en el marc del recurs contenciós administratiu interposat l'any 2018 contra el decret de la Generalitat que restablia aquestes tres delegacions i les dels Estats Units, França i Itàlia. Totes elles havien estat tancades el novembre del 2017 amb l'aplicació de l'article 155 de la Constitució.

La denúncia davant del TSJC apunta que el restabliment de les oficines exteriors de la Generalitat té una "finalitat inconstitucional com és la creació d'una estructura d'Estat, al servei d'un projecte de transició nacional de caràcter secessionista inconstitucional, amb greu perjudici, a més, per a la política exterior d'Espanya".

Segons Exteriors, si bé l'activitat de les delegacions de la Generalitat a l'exterior s'està revelant, en el seu conjunt, nociva per als interessos de l'Estat, s'ha pogut constatar que la que duen a terme les delegacions a Berlín, Londres i Ginebra "respon amb singular intensitat als objectius del procés secessionista de Catalunya que ha estat declarat inconstitucional pel Tribunal Constitucional en reiterats pronunciaments".

El Govern espanyol ja va avançar la setmana passada que l'Advocacia de l'Estat estava estudiant demanar mesures cautelars en relació amb les delegacions de la Generalitat per evitar activitats "perjudicials per als interessos de l'Estat". Va anunciar també que recorreria les últimes oficines que va crear la Conselleria d'Acció Exterior de la Generalitat, a l'Argentina, Tunísia i Mèxic.

Pel que fa a les de Londres, Berlín i Ginebra, l'escrit presentat aquest dilluns davant del TSJC justifica les mesures cautelars en el fet que les delegacions "es troben en funcionament i amb la seva activitat contravenen de manera evident, entre d'altres, un títol competencial i exclusiu de l'Estat, com les relacions internacionals com a límit de l'acció exterior de les comunitats autònomes".

Un portaveu d'Exteriors ha assegurat que el Ministeri lamenta haver de sol·licitar aquestes mesures, però que "no té cap altra opció" per preservar la competència exclusiva de l'Estat per "establir mesures que regulin i coordinin les activitats amb projecció externa de les comunitats autònomes".

ACCIÓ EXTERIOR SÍ, PERÒ EN EL MARC CONSTITUCIONAL

En qualsevol cas, subratlla que no es discuteix la legítima "acció exterior" de Catalunya, com de qualsevol altra comunitat autònoma, dins de l'àmbit de les seves competències, conforme a l'ordenament constitucional i estatutari.

L'obertura de les oficines de la Generalitat al Regne Unit, Alemanya, Suïssa, França, els Estats Units i Itàlia es va anunciar el juny del 2018 i que la va recórrer al setembre Exteriors, perquè la Generalitat les va obrir sense demanar l'informe previ, preceptiu però no vinculant, que exigeix la Llei d'Acció Exterior.

El Govern al·legava que era una reobertura d'oficines tancades per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. No obstant això, el recurs es troba des de llavors al TSJC.

TRES GRUPS D''AMBAIXADES'

Després va arribar un segon grup d'oficines, a Viena, Tallinn, Zagreb, Lisboa, Estocolm i Beirut, per a les quals la Generalitat sí que va demanar l'informe previ del Govern central. Al novembre, Exteriors va informar en contra d'obrir-les, en considerar que "el seu objectiu clar i manifest, declarat de manera reiterada" per la Generalitat, era "donar suport a finalitats manifestament contràries als principis i objectius de la política exterior d'Espanya". No obstant això, com que l'informe no és vinculant, la Generalitat va tirar endavant.

Fa una setmana, la Generalitat va aprovar formalment la creació de tres oficines més, a l'Argentina, Mèxic i Tunísia. L'anunci va sorprendre el Govern central perquè, si bé el Govern havia demanat l'informe preceptiu per obrir-les, no va esperar a rebre la resposta per crear-les.

Exteriors va emetre un informe desfavorable per a aquestes oficines, en considerar que l'obertura és "lesiva per als interessos de l'Estat", tenint en compte "l'objectiu declarat de l'actual Govern de la Generalitat d'emprar tots els mitjans al seu abast per a l'anomenada internacionalització del procés". A més, va anunciar que les tres oficines serien recorregudes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés