Publicat 8/6/2019 15:50:35 +02:00CET

Exteriors cessa el cònsol a Edimburg per "extralimitar-se en les seves funcions" en parlar sobre el veto d'Escòcia

Mirenchu del Valle (Unespa, Josep Borrell,  Manuel Benavides (Fetave)
MINISTERIO DE ASUNTOS EXTERIORES, UNIÓN EUROPEA Y

Miguel Ángel Vecino va escriure en un diari a l'abril per rebatre un article de González Pons i el seu text es va desvetllar aquest dijous

MADRID, 8 juny (EUROPA PRESS) -

El Ministeri d'Afers Exteriors, UE i Cooperació ha decidit cessar el cònsol espanyol a Edimburg (Regne Unit), Miguel Ángel Vecino, per considerar que "s'ha extralimitat clarament en les seves funcions" en enviar una carta a un diari escocès afirmant que Espanya no vetaria l'entrada a la UE d'una Escòcia independent. Segons un portaveu d'Exteriors consultat per Europa Press, a Vecino se li va comunicar el seu cessament el mateix dijous, dia en què es va conèixer el text, i la decisió es farà efectiva en els propers dies, quan es completin els tràmits corresponents.

La carta en qüestió, publicada per 'The National', l'havia enviat Vecino a un altre periòdic, 'The Herald', per rebatre un article de l'eurodiputat del PP Esteban González Pons del passat 16 d'abril. En l'article, González Pons deia que el PP "vetaria que una Escòcia independent entrés directament a la UE abans del Brexit" i que, si Escòcia s'independitzés després del Brexit, hauria de "fer cua", per darrere de Turquia i de Sèrbia.

El cònsol espanyol va escriure al diari per assenyalar que la posició de González Pons no representava "en absolut" el Govern espanyol. A més, deia que el ministre d'Afers Exteriors, UE i Cooperació, Josep Borrell, "ha declarat recentment que Espanya no bloquejarà l'entrada d'Escòcia a la UE si la independència s'aconsegueix legalment" i també que "aquesta ha estat sempre la intenció del Govern espanyol".

En segon lloc, afirmava que el Govern espanyol "no ha intervingut i mai intervindrà en assumptes interns del Regne Unit ni de cap altre Estat i espera la mateixa actitud recíproca". A més, deia que "l'entrada a la UE no depèn en absolut d'esperar en una cua com s'espera en una botiga a que arribi el teu torn" sinó que un Estat s'uneix a la UE "si es compleixen les condicions polítiques i econòmiques exigides en els Tractats".

La carta de Vecino, de la qual van arribar còpies al Govern escocès, no es va publicar llavors a 'The Herald', sinó ara per part d'un altre periòdic que l'ha obtingut amb una petició d'informació públic.

Un portaveu d'Exteriors ha assenyalat que el Ministeri que dirigeix Borrell està al corrent de les informacions del 'National' i ha recordat que el cònsol "no exerceix funcions de representació política d'Espanya".

De fet, ha assenyalat que no li correspon a un cònsol, "i menys sense prèvia concertació" amb l'ambaixador d'Espanya a Londres i amb la Direcció general de Comunicació i Informació Diplomàtica del Ministeri, fer "aquest tipus de declaracions de naturalesa política".

Miguel Ángel Vecino, destinat des del passat octubre al Consolat espanyol a Edimburg, és diplomàtic de carrera i ha acaparat titulars per haver denunciat davant els tribunals tres sotssecretaris del Ministeri --Beatriz Larrotcha, Cristóbal González-Aller i Rafael Mendívil, els tres antecessors de l'actual-- per considerar que se li estaven negant injustament llocs a l'estranger.