Publicat 16/1/2020 12:43:48 +01:00CET

Un expresident del PE creu que la UE podria facilitar el diàleg si totes dues parts ho demanessin

BARCELONA, 16 gen. (EUROPA PRESS) -

L'expresident del Parlament Europeu (PE) Pat Cox ha sostingut aquest dijous que la UE podria facilitar que s'establís un diàleg entre la Generalitat i el Govern central si totes dues parts convidessin una tercera a fer-ho, en aquest cas la UE: "Si és el que desitgen. No pots imposar una cosa així, una mediació sobre algú que no vol".

"Totes les parts implicades en la disputa haurien de convidar de manera voluntària i oberta una tercera part", cosa que creu que seria una condició 'sine qua non', ha dit en una entrevista de Catalunya Ràdio que ha recollit Europa Press.

Creu que l'actual president de l'Eurocambra, David Sassoli, no podia oposar-se a la prohibició que l'exvicepresident del Govern empresonat, Oriol Junqueras, assistís al ple, si els serveis jurídics van concloure que havia d'obeir el TS i que no es tractava d'una interlocutòria arbitrària.

Pel que fa al Brexit, ha sostingut que la lliçó que se n'ha après és "la necessitat que hi hagi més unitat a la UE", i ha assenyalat que s'ha de respectar aquesta decisió, perquè és la voluntat del poble britànic.

Sobre si podria imaginar la unificació d'Irlanda amb Irlanda del Nord, ha dit que podria ser possible però no imminent, perquè hi ha moltes complexitats: "Una lliçó que hem après del passat és que la majoria pura no funciona, necessites també un consens molt sofisticat en què has de convèncer totes les comunitats, i no es pot fer de pressa".