Publicat 10/11/2014 19:23

Una exposició revela l'origen jueu de personalitats per combatre l'antisemitisme

David Guetta
EUROPA PRESS/ACTUACOMUNICACION

BARCELONA, 10 nov. (EUROPA PRESS) -

Una exposició que ha organitzat la Fundació Baruch Spinoza amb el suport de la Generalitat revela l'origen jueu de diverses personalitats internacionals amb el propòsit de combatre l'antisemitisme.

La mostra s'ha presentat a la Biblioteca Joan Fuster de la capital catalana coincidint amb la celebració, aquest dilluns, del 76 aniversari de la Nit dels Vidres Trencats, el primer gran atac contra la comunitat jueva alemanya amb Adolf Hitler al poder, i que es va produir a la nit del 9 al 10 de novembre del 1938.

Segons ha explicat en declaracions a Europa Press el professor de Ciència Política de la Universitat de Barcelona (UB), Xavier Torrens, la mostra pretén combatre els estereotips i transmetre a la població que el poble jueu va més enllà d'"un senyor vestit de negre que la gent qualifica com a ultraortodox".

La mostra es titula 'Jews. Just like you' --en català, "jueus com tu"-- i recull algunes de les personalitats públiques d'ascendència jueva més famoses durant les últimes dècades, també conversos, com passa amb dues icones de l'era d'or de Hollywood: Marilyn Monroe i Elisabeth Taylor.

Alguns dels actors d'origen jueu més populars són les estrelles actuals Natalie Portman i Scarlett Johansson, a les quals es pot afegir Lauren Bacall, Ben Stiller, Harrison Ford i Michael Douglas.

En el camp musical, hi figuren Amy Winehouse, Bob Dylan, els components del grup Ramones i el discjòquei David Guetta: "Volem anar més enllà del tòpic que són jueus Freud i Marx" i que hi ha una llarga llista de personalitats famoses vinculades amb aquesta tradició.

REBUIG CAP ALS JUEUS

L'exposició té com a finalitat combatre l'antisemitisme que, segons diverses estadístiques d'organismes internacionals, està pujant en diferents punts del planeta: segons l'últim estudi de la Lliga Antidifamació, el 29% dels espanyols té actituds de rebuig cap a jueus, un percentatge que al continent europeu només superen Grècia (69%) i França (37%).

D'altra banda, segons un estudi sobre antisemitisme de l'Agència Europea per als Drets Humans, organisme dependent de la UE, el 26% dels jueus del continent diuen haver patit algun tipus de persecució en l'últim any.

Durant l'últim any, i per combatre l'antisemitisme a les xarxes socials, diverses entitats jueves van portar davant de la justícia diversos usuaris de Twitter per emetre missatges d'odi cap als jueus el maig, després que el Reial Madrid fos derrotat pel Maccabi de Tel Aviv a l'Eurolliga de bàsquet.

Segons Torrens, als experts que treballen en aquest assumpte, els crida l'atenció l'elevat percentatge de ciutadans que tenen una opinió negativa sobre el poble jueu en contrast amb el seu escàs pes demogràfic, una situació que atribueix a la falta de visibilitat de les comunitats jueves, que, a diferència d'altres països d'Europa, no s'inclou l'Holocaust en l'ensenyança obligatòria, a l'absència de polítiques públiques en la matèria i al llegat històric de la Inquisició.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés