Publicat 03/07/2021 11:32

Experts plantegen ajudes directes per a les 700.000 famílies que destinen un 40% dels seus ingressos al lloguer

Archivo - Arxiu - Panormica de la ciutat de Barcelona
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

BARCELONA, 3 jul. (EUROPA PRESS) -

El catedrtic emrit d'Economia Aplicada per la UAB Josep Oliver ha proposat afrontar en els propers anys el problema d'accés a l'habitatge i de pagament del lloguer a Espanya amb ajudes directes als inquilins amb menys ingressos i amb un pla de collaboració publicoprivada.

Oliver ha presentat aquesta setmana les seves conclusions durant la XXIIa Jornada Anual del Club Immobiliari Esade Alumni 'European Residential Rental Market' que organitza Anticipa Real Estate i Esade Alumni.

Els experts d'mbit internacional que han protagonitzat el debat posterior a la seva ponncia han coincidit amb ell en la importncia de la collaboració publicoprivada.

Josep Oliver ha concretat que aquesta collaboració hauria de servir per reduir preus a les rees amb més problemes i per millorar el tractament fiscal dels propietaris d'habitatges.

Unes 700.000 llars espanyoles amb baixos ingressos dediquen un 40% de la seva renda disponible als costos d'un habitatge de lloguer, per sobre d'Itlia (34%), Frana (29%) i Alemanya (28%), ha dit.

Des del punt de vista dels ingressos absoluts per llar, 500.000 llars que al 2019 ingressaven menys de 1.000 euros al mes destinaven el 45% de la seva renda a pagar el lloguer, i més del 32% si els seus ingressos eren de 1.000-1.499 euros.

Oliver augura que els problemes per pagar el pis poden empitjorar aquest any per la prdua d'ocupació i de sou de les persones amb menys ingressos.

El catedrtic constata que hi ha poca oferta d'habitatge en lloguer, baixa proporció d'habitatge de lloguer social (1,1% del parc, davant del 38% de Pasos Baixos i el 14% de Frana) i poques ajudes públiques.

Segons ell, tots aquests factors deriven en un pes de la renda de lloguer sobre l'ingrés familiar superior al 30% per 1,4 milions de famílies, del total de 3,4 que viuen de lloguer.

ACCIONS A CURT TERMINI

Per a Oliver, Espanya ha de mirar a altres pasos europeus per afrontar aquest problema, tot i que alhora ha de tenir en compte que l'entorn europeu té més parc social d'habitatge.

També ha considerat que Espanya ha d'aplicar objectius i instruments diferents segons quan els posi en marxa; per exemple, a curt termini planteja una intervenció directa de les administracions públiques.

En concret proposa ajudes mensuals directes a les 700.000 famílies amb menys recursos, per reduir el pes del lloguer sobre la renda: el cost fiscal anual d'una mesura així seria d'entre 700.000 euros i 1,5 milions per a l'administració.

Oliver planteja que a curt i mitj termini es pot afegir a aquesta ajuda pública directa una cooperació voluntria publicoprivada, com la que s'aplica a Portugal.

Un esquema semblant a aquest seria beneficiós per a l'inquilí, el propietari i les administracions públiques alhora "perqu implica acordar, per a les rees tibants, reduccions de preus i millores en el tractament fiscal que permetin mantenir, o incrementar moderadament, la renda després de l'IRPF".

També ha dit que, a Espanya, una reducció de preus del 20% a Barcelona ciutat, i un augment de la deducció de la renda neta del lloguer (del 60% actual al 100%), implicaria, per a 30.000 habitatges en lloguer, un cost fiscal per any d'uns 350 milions d'euros.

ACCIONS A MITJ I LLARG TERMINI

Quant a les solucions a mitj i llarg termini, Oliver considera necessari augmentar l'oferta d'habitatge en lloguer, "el problema real és que hi ha dificultats d'accessibilitat".

Creu que es pot aconseguir atraient inversors privats amb mesures fiscals que facin recuperar gran part de la inversió en habitatge per llogar a certes zones i amb preus mxims i contractes de lloguer seguint un esquema semblant al de Frana.

EUROPA

El debat posterior a la seva ponncia ha abordat l'habitatge a Europa, amb experts internacionals: el director executiu i economista urb cap de Patrizia, Marcus Cieleback; el director executiu de Goldman Sachs, Santiago Bau, i el director d'Investigació Europea de Green Street, Peter Papadakos, moderats pel director de Gestió del Portfolio d'Anticipa, Praneet Talukdar.

Cieleback (Patrizia) també ha dit que la collaboració publicoprivada és un dels grans reptes, sobretot ara que "la inversió privada al mercat residencial mai no ha estat tan alta".

Papadakos (Green Street) s'ha mostrat d'acord i ha considerat fonamental tenir polítiques que permetin una regulació estable per atreure capital i oferta.

Bau (Goldman Sachs) ha afirmat que la pandmia de coronavirus no ha tingut un efecte transformacional en el sector immobiliari i que "encara hi ha inters en actius valuosos".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés