Actualitzat 06/05/2019 15:46 CET

Experts i empreses defensen la rehabilitació dels habitatges buits amb ajuda pública

Cádiz.- Junta concede 474.786 euros en ayudas a más de 360 familias para mejorar la accesibilidad de sus viviendas
EUROPA PRESS/ARCHIVO

Advoquen per explorar fórmules de col·laboració públic-privada

BARCELONA, 5 May. (EUROPA PRESS) -

Experts i empreses del sector immobiliari han defensat la rehabilitació d'habitatges buits amb el suport de l'administració per ampliar el parc de lloguer residencial disponible i disminuir els preus.

En declaracions a Europa Press, el conseller delegat d'Anticipa, Eduard Mendiluce, ha assenyalat que és "essencial" activar mecanismes que contribueixin a la millora i posada a punt d'aquests habitatges a través d'ajudes a la rehabilitació, i ha instat a que l'administració destini més recursos.

"Un gran nombre de propietaris d'habitatge no pot afrontar reformes, per això les institucions han de duplicar esforços. Les empreses del sector també han de jugar un paper", ha dit Mendiluce, també CEO d'Aliseda, que advoca per explorar fórmules de col·laboració públic-privada.

El professor emèrit de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) Josep Oliver coincideix i afirma que la "combinació d'iniciativa privada i pública seria l'adequada" per sufragar aquestes ajudes al mercat residencial.

Oliver destaca que part del habitatge buit no utilitzable presenta una gran dispersió municipal, ja que inclou des d'habitatges en mal estat o unes altres, situades en àrees de poca població o despoblades en la qual la demanda és nul·la.

Per aquest motiu, davant un conjunt "molt heterogeni", considera que únicament en els grans municipis o capitals de província és imaginable la rehabilitació o enderrocament per al seu posterior ús.

MARC ESTABLE

Mendiluce també ha reiterat la necessitat d'un marc jurídic de lloguer estable per assegurar que el nombre d'habitatges buits en mans de particulars es posin al mercat i ha defensat que aquest s'ha de basar en no limitar rendes, defensar la propietat privada quan s'ocupi il·legalment i diligència en processos d'impagament de renda.

El Ministeri de Foment va calcular que el 2017 hi havia 475.000 habitatges nous sense vendre, si bé Anticipa va fer un càlcul diferent i va quantificar l'estoc d'habitatge buit pendent d'ús --nou i de segona mà-- era d'1,1 milions per a aquest mateix any, dels quals 150.000 corresponien a Catalunya.

D'aquestes 1,1 milions d'habitatges buits pendents d'ús calculats, uns 800.000 no eren ocupables el 2017.

PREUS

Oliver i Mendiluce han sostingut que augmentar el parc de lloguer permetrà baixar el preu dels lloguers: el professor ha indicat que el preu resulta de l'oferta i la demanda en una zona específica.

"Qualsevol mesura que pogués retreure l'oferta, redundarà sempre, a igualtat de demanda, en augment de lloguers, i el fet contrari també succeiria", ha raonat Oliver.

Mendiluce ha assegurat que és "fonamental" que l'oferta de lloguer residencial augmenti i que beneficiaria sobretot els segments de població que més sofreixen per adquirir un habitatge.

Per al conseller delegat d'Anticipa, el mercat de lloguer residencial a Espanya "és molt incipient", per la qual cosa cal protegir-lo i regular els preus discriminant els operadors professionals enfront dels propietaris individuals no li sembla la mesura més efectiva.

"La clau està en posar en marxa tots els mecanismes que potenciïn l'oferta", ha recalcat.

DEMANDA

Oliver ha advocat perquè existeixi una demanda solvent per absorbir aquest parc d'habitatges: "Es requereix no només que el mercat de treball i la disponibilitat creditícia estiguin suficientment presents, sinó que la població estigui creixent a taxes raonables".

En la seva opinió, l'existència d'un estoc d'habitatge buit apte per a ser usat "no es deriva" en que hi hagi una demanda adequada i ha exposat que en municipis de la costa d'Espanya hi ha un excés d'oferta d'habitatge nou però la demanda se centra en els grans municipis, on hi ha menys estoc per usar.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés