Publicat 13/07/2015 16:13

Experts demanen que Hisenda mesuri la diferència entre la recaptació real i la potencial

BARCELONA, 13 jul. (EUROPA PRESS) -

Experts i economistes han coincidit aquest dilluns en la necessitat de mesurar el 'tax gap' del sistema tributari espanyol, és a dir, la diferència entre la recaptació real --el que hi ha a la guardiola-- i la potencial --el que hi hauria d'haver-- per millorar-ne l'eficiència.

És una de les conclusions que s'extreuen del llibre 'Dels nostres impostos i la seva administració', presentat aquest dilluns al Cercle d'Economia i editat pels professors de la UB-IEB José María Duran i Alejandro Esteller, i en què han participat Joel Slemrod, Jonathan L. Pemberton, Jorge Onrubia, Federico Blanco, Josep Costa, Jesús Gascón, Joan Iglesias, Llorenç Maristany, Jaume Menéndez i Valentí Pich.

Segons exposa el professor Onrubia al llibre, en els últims 35 anys de funcionament de l'administració tributària no s'ha quantificat el seu rendiment, sinó que tan sols estan disponibles les estadístiques de l'agència tributària sobre infractors i multes.

"Amb l'absència d'aquest 'tax gap', mai no sabrem si la nostra administració ho està fent bé o no", ha sostingut Esteller en la presentació, i ha afegit que es tracta d'un indicador utilitzat i publicat per països com Suècia, Austràlia, Dinamarca, el Regne Unit i els Estats Units, entre d'altres.

Duran ha coincidit amb la tesi d'Onrubia que l'administració tributària espanyola presenta, en comparació amb altres països de la UE, una "permanent escassetat de recursos", i els existents dins d'aquesta escassetat estan mal repartits.

"MORIR D'ÈXIT"

El jurista Joan Iglesias ha sostingut que la raó principal per la qual el sistema fiscal espanyol es troba molt lluny dels estàndards europeus és que "el sistema està morint d'èxit".

Així, "com millors són els resultats 'output' --resultat material de l'activitat , en aquest cas, liquidacions cada vegada més elevades--, pitjors són els resultats del sistema fiscal en 'outcome' --resultat social o finalista, en aquest cas el fet que la diferència entre la recaptació real i potencial no deixi d'augmentar--".

Per la seva banda, el president d'Ercros, Antoni Zabalza, ha assenyalat que "la millor administració tributària comença al parlament, que ha de procurar que les lleis impositives siguin el més clares i estables possibles".

Com a conclusió, la primera mesura per intentar millorar l'eficiència d'un sistema fiscal és mesurar el seu 'tax gap' i estimar oficialment el volum de de la seva economia submergida, ja que, malgrat no ser l'equivalent a la taxa de frau, és l'expressió de l'eficiència.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés