Publicat 03/02/2014 15:55

Un ex secretari del Govern atribueix la caiguda d'Unnim i CX a la lentitud de la reestructuració

F.Sicart, J.Pericàs y M.Salazar
EUROPA PRESS

Un altre excàrrec defensa que es va complir la llei, i que si va fallar els polítics han de decidir si es canvia

BARCELONA, 3 febr. (EUROPA PRESS) -

L'ex secretari de política financera de la Generalitat Jordi Pericàs ha atribuït la caiguda d'Unnim i CatalunyaCaixa (CX) a la lentitud de la reestructuració financera a Espanya, que ha emmarcat en el desconeixement que la crisi seria tan llarga i profunda.

A la comissió d'investigació del Parlament sobre les possibles responsabilitats derivades de l'actuació de les entitats financeres i la possible vulneració dels drets dels consumidors, ha afirmat: "Si aquestes caixes no van poder sobreviure va ser perquè a Espanya vam fer tard", perquè quan ja tenien previst buscar capital, la UE va posar limitacions.

Ha afegit que la fórmula de les fusions es veia el 2009 com una sortida a la situació de les caixes, creant entitats més grans, fortes i sòlides que tinguessin més facilitats per accedir als mercats per refinançar-se.

"Amb la informació de llavors, hauríem pres les mateixes decisions. Estem satisfets de les nostres decisions, però lamentem la desaparició del model català de caixes", ha asseverat.

Pericàs ha comparegut al Parlament al costat dels també exresponsables de finances de la Generalitat Miquel Salazar i Ferran Sicart --entre els tres abracen el període 2006-2011--, i els tres han defensat la història d'èxit de les caixes catalanes abans de la crisi que va comportar-ne pràcticament la desaparició, a la qual les entitats van contribuir amb el creixement desmesurat, han matisat.

Pericàs ha recordat que entre el 1994 i el 2007 les caixes d'estalvis van créixer un 70% en sucursals i un 58% en treballadors, a través de l'endeutament: "La realitat va demostrar que no eren capaços d'afrontar-ho".

HISTÒRIA D'ÈXIT

Salazar ha exposat que les caixes són una història d'èxit, perquè van passar de lluitar contra l'exclusió financera a competir al mateix nivell que els bancs, tot i que van perdre part de l'"essència" fundacional amb el temps.

Ha afegit que l'estructura de govern de les caixes no estava prevista per tenir experts en finances, sinó per tenir representació de la societat en una estructura participativa, i que així ho marcava la llei, que no exigia coneixements del sector més enllà dels càrrecs executius.

"És evident que el Banc d'Espanya i l'administració han comès errors", però també les caixes, i els ciutadans que van arribar a un endeutament que era excessiu amb i sense treball, cosa que no és obstacle del drama actual dels desnonaments, ha argumentat.

"Vam fer el que marcava la llei", ha incidit, i que si va fallar, el que cal plantejar és si cal canviar la llei i augmentar el control públic, cosa que ha deixat en mans dels polítics autonòmics i estatals.

Sicart, que abans de formar part del Govern va ocupar diversos càrrecs a Caixa Catalunya, ha afirmat que les emissions de participacions preferents eren ètiques, però no la manera com es van comercialitzar a moltes entitats acudint a un públic no adequat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés