Actualitzat 08/12/2024 11:51

Euskadi i Catalunya acumulen més del 70% de traspassos de competències a CCAA des que Sánchez va arribar a La Moncloa

Archivo - El president del Govern central, Pedro Sánchez, al palau de La Moncloa
EUROPA PRESS/E. Parra. POOL - Europa Press

Les segueixen Navarra i la Comunitat Valenciana, mentre que la majoria de comunitats no n'ha rebut cap set anys després

MADRID, 8 des. (EUROPA PRESS) -

El Govern central ha materialitzat un total de 27 traspassos de competències a diferents comunitats autònomes des de l'arribada de Pedro Sánchez a La Moncloa, i Euskadi és la que més n'ha aconseguit, fins a 15, molt per davant de Catalunya, amb quatre. En total, aquestes dues comunitats acaparen més del 70% de transferències des de la moció de censura que va alçar el 2018 el socialista a l'executiu.

La comunitat basca va ser precisament l'última a tancar traspassos, ja que el president del Govern central i el lehendakari, Imanol Pradales, van acordar al novembre transferir a Euskadi dues competències més: la gestió del litoral i la de cinematografia, que es faran efectives el pròxim 16 de desembre.

Sánchez i Pradales van aprovar un calendari pel qual quatre matèries més es transferiran abans d'acabar aquest any i una altra vintena el 2025, inclosa la Seguretat Social.

A més, aquest any el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha cedit a l'Ertzaintza competències d'ordre públic als ports i aeroports del País Basc, encara que va assegurar que no sortirà ni un agent i que la Policia i la Guàrdia Civil es continuaran ocupant d'estrangeria, fronteres i frau fiscal.

Fins a aquest anunci, el País Basc ja havia assumit la gestió penitenciària, l'ingrés mínim vital (IMV), Rodalies, el transport per carretera o les prestacions sanitàries de l'assegurança escolar, el codi bibliogràfic internacional ISSN o l'edifici del Districte Marítim d'Ondarroa, entre d'altres.

Catalunya, per la seva banda, ha obtingut la gestió de l'IMV i tres ampliacions de traspassos previs en matèria de provisió de mitjans materials i econòmics per al funcionament de l'Administració de Justícia.

El Govern central i la Generalitat continuen negociant per materialitzar altres traspassos com el de Rodalies, la competència de beques o la d'edificis públics de l'Estat situats a Catalunya.

I aquesta setmana, a la Junta de Seguretat de Catalunya s'ha acordat que correspon als Mossos d'Esquadra la investigació de delictes i il·lícits administratius relacionats amb el medi ambient, en detriment de la Guàrdia Civil.

IMV I LITORAL, ELS MÉS COMUNS

Navarra és la següent a la llista, en haver assumit tres competències: la sanitat penitenciària, l'IMV i la de trànsit, que el Tribunal Suprem va anul·lar per defectes, la qual cosa va obligar als executius central i autonòmic a modificar el traspàs per blindar-lo.

La segueix la Comunitat Valenciana, a la qual s'han ampliat els mitjans patrimonials en matèria de conservació de la naturalesa i els mitjans patrimonials en matèria d'edificació.

Les Balears i les Canàries han rebut la competència de gestió del litoral, encara que totes dues han expressat el seu descontentament amb el Govern central en considerar que la transferència incompleta.

Per a la Comunitat de Madrid s'ha materialitzat una ampliació d'un traspàs previ, la transferència de mitjans en matèria d'assistència sanitària.

I hi ha deu comunitats que no han aconseguit cap competència des que es va engegar aquest executiu, si bé algunes han aconseguit la cessió d'impostos com el de residus.

MÉS DE 2.000 TRASPASSOS

Les xifres s'extreuen de les dades publicades pel Ministeri de Política Territorial, recopilats per Europa Press, en els quals es detalla que entre 1978 i 2024 hi ha hagut un total de 2.017 traspassos a comunitats i ciutats autònomes.

Catalunya encapçala el llistat històric amb 192 transferències, seguida d'Andalusia (155), Galícia (154), Comunitat Valenciana (134), Canàries (128), País Basc (120), Castella i Lleó (116), Balears (113), Aragó (112), Murcia (111), Cantàbria (106), Astúries (105), Extremadura (99), Madrid (96), Castella-la Manxa (93), La Rioja (76) i Navarra (62). Respecte a les ciutats autònomes, Melilla n'ha assumit 24 i Ceuta, 21.

Entre els anys 2015 i 2017, amb el popular Mariano Rajoy a La Moncloa, no es va fer cap transferència, i es van reprendre amb l'arribada de Sánchez, amb dues al País Basc en els seus primers mesos de mandat.