Actualitzat 25/01/2014 10:31

Carod veu a la banda "convençuda" que la violència s'ha acabat per sempre

El exvicepresidente de la Generalitat Josep-Lluís Carod-Rovira.
EUROPA PRESS

Veu al Govern espanyol amb manca de "complicitat internacional" per afrontar els escenaris basc i català

BARCELONA, 25 gen. (EUROPA PRESS) -

L'exvicepresident de la Generalitat i exlíder d'ERC Josep-Lluís Carod-Rovira ha sostingut que el procés de pau al País Basc és sòlid perquè "els primers que estan convençuts" que la violència s'ha acabat per sempre són els propis membres d'ETA.

En una entrevista d'Europa Press, ha argumentat que això és el millor que podia passar, ja que ETA és "una gent que durant dècades ha cregut que la manera de fer avançar un projecte polític era utilitzar la violència i, per tant, posar a sobre de la taula vides humanes".

Carod ha exposat que el fet que ETA estigui decidida a acabar definitivament amb la violència hauria d'alegrar "a qualsevol demòcrata de qualsevol part del món", però ha afirmat que no és el cas del Govern espanyol.

Tot i que considera que els escenaris a Catalunya i al País Basc són completament diferents, ha censurat que la resposta de l'Executiu de Mariano Rajoy és la mateixa: dir 'no' a qualsevol aspiració de catalans i bascos de reivindicar la "diversitat nacional" de l'Estat.

"És un govern que no té ni credibilitat ni complicitat internacional, i el que fa és entrar en una fase d'autisme polític", ha conclòs sobre l'Executiu central, al qual veu sol enfrontant-se tant a la situació del País Basc com a la de Catalunya.

Sobre el cas català, l'exlíder d'ERC --allunyat de la primera línia política des del 2010-- sosté que l'actitud de Rajoy genera cada dia nous sobiranistes, ja que "cada nou 'no' d'Espanya es converteix en 100 'sí' a favor de la independència.

Carod, que ha reeditat el seu llibre '2014' (Pagès Editors), publicat per primera vegada el 2008 i en què vaticinava la celebració d'una consulta aquest any, argumenta que la situació basca i la catalana és la mateixa perquè, entre d'altres coses, al País Basc hi ha "una herència important de sofriment per les víctimes d'un i un altre bàndol".

DEU ANYS DE LA REUNIÓ

Polèmica i recordada és la reunió que va mantenir amb ETA el 2004, que va causar un terratrèmol polític a Espanya i que li va costar haver de dimitir com conseller en cap del recent format Govern tripartit de PSC, ERC i ICV-EUiA.

Quan es van complir aquest gener deu anys de la trobada, el mateix Carod va apuntar que, tot i que aquella reunió li "va canviar la vida", va ser necessària perquè la violència ha deixat d'existir i d'interferir en l'independentisme.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés