Un estudi recupera la presència de Blas Infante i la seva lluita en favor de l'Estatut d'Autonomia en la premsa del 1936

Blas Infante
EUROPA PRESS/CENTRO DE ESTUIOS ANDALUCES
Publicat 10/08/2017 11:43:36CET

SEVILLA, 10 Ag. (EUROPA PRESS) -

La Fundació Centre d'Estudis Andalusos ha publicat, coincidint amb el 81è aniversari del seu afusellament, l'informe Blas Infante en la premsa del 1936, que analitza i reprodueix 81 articles relatius a l'activitat política del pare de la pàtria andalusa i les iniciatives estatutàries, publicats en quinze capçaleres de la premsa espanyola del 1936.

Segons informa la Fundació en un comunicat, l'informe reuneix més de 80 articles parant atenció a la premsa andalusa, especialment a l'editada a Sevilla --'El Liberal', 'ABC' i 'La Unión'-- i reprodueix en els seus annexos articles procedents de 15 capçaleres, com la cordovesa 'La Voz', el setmanari 'El Socialista', 'El Heraldo' de Madrid i la 'Crónica Meridional' d'Almeria.

El triomf del Frente Popular en les eleccions legislatives del febrer del 1936 va donar un fort impuls a la causa autonomista andalusa. La letàrgia d'aquesta tesi produïda durant l'anomenat Bienni Negre (1933-1935) va donar pas a mesos d'efervescència política en els quals la Junta Liberalista d'Andalusia, presidida per Blas Infante, a més de diversos representants d'ajuntaments i diputacions andalusos, van fer possible renéixer el moviment en pro de l'autonomia andalusa, fins al punt que el juliol del 1936 tot indicava que el procés estatutari quedaria conclòs abans de final d'any. De tota aquesta efervescència autonomista n'informaven puntualment els diaris de dins i fora d'Andalusia, com evidencia l'estudi Blas Infante en la premsa del 1936.

CAPÇALERES MÉS IDENTIFICADES AMB LA LLUITA ESTATUTÀRIA

La presència de Blas Infante en la premsa del 1936 es va intensificar en els mesos de maig, juny i primera quinzena de juliol, coincidint amb l'acceleració del moviment pro estatut. El diari editat a Sevilla i més venut d'Andalusia, 'El Liberal', així com 'La Voz' de Còrdova, van ser dues de les capçaleres més identificades amb la lluita estatutària, arribant fins i tot a crear seccions específiques per informar de les diferents accions darrere l'estatut, que es van anar duent a terme en els diferents municipis andalusos, com Màlaga, Isla Cristina, Jerez de la Frontera, Carmona, San Fernando, Lebrija, Casares o Cadis.

El seu compromís amb la causa autonòmica andalusa va ser tal que 'La Voz' va ser el diari escollit per Blas Infante per publicar, el 30 de maig del 1936, el qüestionari amb el qual instava municipis, entitats i particulars a pronunciar-se sobre l'avantprojecte d'Estatut d'Andalusia --que havia estat elaborat per l'Assemblea de Còrdova el 1933--. El qüestionari també els preguntava sobre la seva opinió sobre la ciutat que hauria d'acollir la reunió per designar la junta encarregada de la redacció definitiva, o si tenien previst enviar representants o delegats per participar en aquesta trobada.

L'activitat desplegada per Blas Infante, per altres polítics de l'època --com els presidents de les diputacions de Sevilla, Hermenegildo Casas y Cádiz, Francisco Cossí, l'alcalde de Sevilla, Horacio Hermoso Araujo--, i per més intel·lectuals andalucistes, va tenir un fidel reflex en la premsa de l'època amb la inclusió de cròniques, fotonotícies i reportatges. És interessant ressenyar que, alhora que donaven a conèixer a la ciutadania el calat de les accions, els diaris informaven d'altres aspiracions estatutàries, com la basca, catalana, gallega o canària.

ASSEMBLEA PRO ESTATUT EL JULIOL DEL 1936

Especial esment mereixen les informacions publicades en la premsa sobre l'Assemblea pro Estatut Andalús celebrada el 5 de juliol del 1936. En aquesta important Assemblea es va designar una Junta Executiva, amb Blas Infante com a president d'honor, encarregada de redactar el projecte d'Estatut que hauria de ser aprovat per l'Assemblea en una reunió programada per a l'últim diumenge de setembre, tenint en compte les vacances parlamentàries. L'objectiu era presentar aquest projecte a les Corts aquell mateix octubre i que el procés conclogués abans de final d'any. Una redacció que no va arribar a acabar-se perquè el cop d'estat del 18 de juliol es va endur per davant totes les aspiracions autonomistes.

No exempt de crítiques, el procés de tramitació dels Estatuts també va generar debat, rebuig i fins i tot burles en la premsa del moment. Així, la secció dedicada a Huelva del diari 'El Liberal' recollia en les seves pàgines les tensions al voltant de la proposta estatutària a l'Ajuntament de Huelva, que va arribar a deliberar la possibilitat d'unir-se a la regió extremenya, encara que finalment va optar per assistir a l'Assemblea pro Estatut Andalús celebrada a Sevilla el 5 de juliol del 1936.

Per la seva banda, el diari d'Almeria 'Crónica Meridional' publicava, el 5 de juny del 1936, una nota sobre els "Separatistes andalusos" en la qual s'afirmava amb grans dosis d'acidesa que "volem autonomia, bandera i separatisme (...). I sobretot posar mà a la Hisenda i quedar-nos amb els diners (...). En cas contrari ens separarem d'Espanya per incorporar-nos a Lituània immediatament".

ÚLTIMES APARICIONS PÚBLIQUES DE BLAS INFANTE

Les últimes aparicions públiques de Blas Infante abans del 18 de juliol van ser objecte d'una detallada atenció per part del diari 'El Liberal'. En les seves cròniques recull la presència de Blas Infante a Cadis el 12 de juliol del 1936 en un acte de propaganda pro Estatut celebrat a iniciativa de la Diputació Provincial gaditana, que va tenir lloc a la seu de l'ajuntament. Es va procedir a hissar la bandera andalusa a la balconada principal de la institució municipal, sota la presència del President de la Diputació Provincial, l'alcalde de la ciutat, l'alcalde de Sevilla i el mateix Blas Infante.

A continuació, com a tancament del seu periple gadità, Infante, en qualitat de president d'honor de la Comissió Executiva Pro Estatut, assistia a un acte al Conservatori de Música de Santa Cecília encapçalat per Francisco Cossí, president de la Diputació gaditana.

L'última notícia referent a Blas Infante prèvia al 18 de juliol va ser recollida per les pàgines de Huelva del diari 'El Liberal' que, el 15 de juliol, informava de la seva propera visita a Aracena, un viatge que mai no va arribar a fer. La fórmula democràtica del pluralisme autonòmic que havia obert l'ordre republicà en diversos punts va quedar avortada després del cop del 18 de juliol i fins a la mort del dictador Francisco Franco el novembre del 1975.

Titulars Aldia

Última Hora
La Guàrdia Civil surt de la seu dels Mossos de Lleida després de gairebé 11 hores (EUROPA PRESS)
La Guàrdia Civil surt de la seu dels Mossos de Lleida després de gairebé 11 hores
Els agents de la Guàrdia Civil que han entrat aquest dijous a la comissaria regional dels Mossos d'Esquadra de Ponent, a Lleida, per accedir als enregistraments de la centraleta de la policia catalana durant l'1-O han sortit després de passar gairebé 11 hores a l'interior.
Agbar diu que el canvi de seu va ser
Agbar diu que el canvi de seu va ser "dolorós" i que tornarà quan es recuperi l'estabilitat
El conseller delegat del grup Aigües de Barcelona (Agbar), Albert Martínez Lacambra, ha assegurat aquest dijous que el canvi de seu a Madrid va ser "un moviment dolorós" però ha assegurat que la companyia pretén tornar a Catalunya quan es recuperi l'estabilitat.
Albiol insisteix que Trapero doni
Albiol insisteix que Trapero doni "un pas al costat" fins que s'aclareixi la seva situació
El president del PP català, Xavier García Albiol, ha insistit aquest dijous en que el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero, doni "un pas al costat" i deixi el seu càrrec fins que s'aclareixi la seva situació.
Barcelona acorda reclamar al Govern central els danys per l'actuació policial de l'1-O (EUROPA PRESS)
Barcelona acorda reclamar al Govern central els danys per l'actuació policial de l'1-O
La comissió d'Economia i Hisenda de Barcelona ha aprovat aquest dijous una proposició d'ERC en la qual insta el Govern d'Ada Colau a realitzar un informe per avaluar els danys causats a la ciutat per l'actuació policial en el referèndum de el 1 d'octubre i reclamar l'import al Govern central.
Junqueras diu que no estan
Junqueras diu que no estan "gens satisfets" amb els canvis de seu però remarca que 260.000 es mantenen
El vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha admès aquest dijous que l'Executiu d'Carles Puigdemont no està "gens satisfet" amb el fet que algunes companyies hagin traslladat les seves seus socials anés de Catalunya, encara que ha remarcat que hi ha 260.000 empreses que es mantenen.
Forcadell reclama la intervenció de la UE:
Forcadell reclama la intervenció de la UE: "Europa ja no pot mirar cap a un altre costat"
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha reclamat aquest dijous la implicació de la Unió Europea contra la vulneració de drets que, segons ella, està duent a terme el Govern central a Catalunya: "Europa ja no pot mirar cap a un altre costat".
L'oposició d'Colau rebutja la proposta d'Ordenances Fiscals per 2018 en la primera votació
L'oposició de Barcelona ha rebutjat aquest dijous en la comissió d'Economia i Hisenda de l'Ajuntament la proposta d'Ordenances Fiscals per 2018 del Govern d'Ada Colau en la primera votació.
Cellers Torres treballa per reutilitzar el CO2 de la fermentació i reduir la petjada de carboni (BODEGAS TORRES)
Cellers Torres treballa per reutilitzar el CO2 de la fermentació i reduir la petjada de carboni
Cellers Torres està investigant com pot reutilitzar el diòxid de carboni (CO2) de la fermentació del vi contra el canvi climàtic i per reduir la seva petjada de carboni, per la qual cosa dona suport al desenvolupament de tecnologies de CCR (Carbon Capturi and Reuse) en col·laboració amb universitats i empreses tecnològiques per cercar vies d'aprofitament d'aquest gas.
Cellers Torres treballa per reutilitzar el CO2 de la fermentació i reduir la petjada de carboni
Cellers Torres està investigant com pot reutilitzar el diòxid de carboni (CO2) de la fermentació del vi contra el canvi climàtic i per reduir la seva petjada de carboni, per la qual cosa dona suport al desenvolupament de tecnologies de CCR (Carbon Capturi and Reuse) en col·laboració amb universitats i empreses tecnològiques per cercar vies d'aprofitament d'aquest gas.
El concurs de cocteleria 'Cava Mixology Cup' obre inscripcions a Barcelona
El concurs de cocteleria 'Cava Mixology Cup' ha obert el termini d'inscripció per a la semifinal de Barcelona, ha informat el Consell Regulador del Cava aquest dijous en un comunicat.
El concurs de cocteleria 'Cava Mixology Cup' obre inscripcions a Barcelona
El concurs de cocteleria 'Cava Mixology Cup' ha obert el termini d'inscripció per a la semifinal de Barcelona, ha informat el Consell Regulador del Cava aquest dijous en un comunicat.
La Generalitat restaura una col·lecció inèdita de pintures d'amazones del segle XVI (GOVERN)
La Generalitat restaura una col·lecció inèdita de pintures d'amazones del segle XVI
La Conselleria de Cultura de la Generalitat, a través del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), ha restaurat una col·lecció inèdita de pintures del segle XVI que representen les amazones.
La Generalitat restaura una col·lecció inèdita de pintures d'amazones del segle XVI
La Conselleria de Cultura de la Generalitat, a través del Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya (CRBMC), ha restaurat una col·lecció inèdita de pintures del segle XVI que representen les amazones.
Les inversions de Business Angels a Europa van créixer un 16% el 2016
El nombre d'inversions a Europa de Business Angels va créixer un 16% el 2016 i van aconseguir els 38.230 milions d'euros, i així es va incrementar també el nombre de Business Angels en un 3%, fins als 312.500 inversors.
Les inversions de Business Angels a Europa van créixer un 16% el 2016
El nombre d'inversions a Europa de Business Angels va créixer un 16% el 2016 i van aconseguir els 38.230 milions d'euros, i així es va incrementar també el nombre de Business Angels en un 3%, fins als 312.500 inversors.
Neix un nou institut d'investigació en economia (UB)
Neix un nou institut d'investigació en economia
La Facultat d'Economia i Empresa de la Universitat de Barcelona (UB) ha impulsat el nou institut d'investigació Barcelona Economics Analysis Team (Beat) com a resposta als nous temps en l'àmbit de la investigació en economia, ha informat aquest dijous la universitat en un comunicat.
Un informe d'entitats conclou que les càrregues van ser
Un informe d'entitats conclou que les càrregues van ser "desproporcionades i violentes"
Un informe de diverses entitats socials ha conclòs que l'ús de la força per part de la Policia Nacional i Guàrdia Civil a l'operatiu contra el referèndum d'independència de l'1 d'octubre va ser desproporcionada amb càrregues "desproporcionades i violentes".
El Col·legi d'Economistes distingeix l'economista Josep Oliver i la matemàtica Marta Sanz-Solé
La comissió gestora del Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC) ha acordat nomenar col·legiat de Mèrit 2017 el catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Josep Oliver, i ha distingit com a col·legiada d'Honor 2017 la catedràtica de la Facultat de Matemàtiques de la Universitat de Barcelona (UB), Marta Sanz-Solé.
El Col·legi d'Economistes distingeix l'economista Josep Oliver i la matemàtica Marta Sanz-Solé
La comissió gestora del Col·legi d'Economistes de Catalunya (CEC) ha acordat nomenar col·legiat de Mèrit 2017 el catedràtic d'Economia Aplicada de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Josep Oliver, i ha distingit com a col·legiada d'Honor 2017 la catedràtica de la Facultat de Matemàtiques de la Universitat de Barcelona (UB), Marta Sanz-Solé.
Els seleccionats a les oposicions per a professors de FP inicien les pràctiques (Europa Press)
Els seleccionats a les oposicions per a professors de FP inicien les pràctiques
Els aspirants que van superar el concurs d'oposició a les places per al seu ingrés en el cos de professors de Formació Professional (FP) --al qual es van presentar més de 3.300 aspirants-- han iniciat la fase de pràctiques amb una estada de sis mesos als centres, ha informat aquest dijous la Conselleria d'Ensenyament en un comunicat.
Informe policial acusa Mossos: va haver-hi més 'sís' que 'nos' a 41 centres on diuen que van impedir votar (EUROPA PRESS)
Informe policial acusa Mossos: va haver-hi més 'sís' que 'nos' a 41 centres on diuen que van impedir votar
Un informe policial sobre el dispositiu desplegat durant el referèndum de l'1 d'octubre a Catalunya contradiu les dades dels Mossos d'Esquadra en comprovar que en 41 dels 99 col·legis en els quals van dir que havien detingut la votació, després la Generalitat va comptabilitzar més sís que persones figuraven censades.
Caprabo regalarà 30.000 peces de fruita per celebrar el Dia mundial de la fruita i les hortalisses (CAPRABO)
Caprabo regalarà 30.000 peces de fruita per celebrar el Dia mundial de la fruita i les hortalisses
Caprabo regalarà aquest divendres 30.000 peces de fruita de temporada als nens de Catalunya, Andorra i Navarra amb motiu del Dia mundial de la fruita i les hortalisses, una acció que pretén fomentar el consum d'aquests productes.
La Confraria 15+1 de L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona) celebra 40 anys amb una exposició (@LHAJUNTAMENT)
La Confraria 15+1 de L'Hospitalet de Llobregat (Barcelona) celebra 40 anys amb una exposició
La Confraria 15+1 de L'Hospitalet de Llobregat, que organitza una de les processons de Setmana Santa més multitudinàries de Catalunya, celebrarà el seu 40è aniversari amb una exposició a la Casa Espanya del 21 d'octubre al 5 de novembre.
Una exposició mostra l'amistat entre Picasso i Palau amb fotografies i documents inèdits (FUNDACIÓ PALAU I FABRE)
Una exposició mostra l'amistat entre Picasso i Palau amb fotografies i documents inèdits
L'exposició 'Palau mira Picasso' retrata l'amistat entre el pintor Pablo Picasso i l'escriptor Josep Palau i Fabre amb més d'un centenar de fotografies, documents i materials de l'arxiu del poeta --alguns inèdits--, amic i expert picassià, que la Fundació Palau i Fabre ha revisat amb motiu del seu centenari.
Una exposició mostra l'amistat entre Picasso i Palau amb fotografies i documents inèdits
L'exposició 'Palau mira Picasso' retrata l'amistat entre el pintor Pablo Picasso i l'escriptor Josep Palau i Fabre amb més d'un centenar de fotografies, documents i materials de l'arxiu del poeta --alguns inèdits--, amic i expert picassià, que la Fundació Palau i Fabre ha revisat amb motiu del seu centenari.
ARTS
L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2017 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.

Aquesta web utilitza cookies pròpies i de tercers per analitzar la seva navegació i oferir-li un servei més personalitzat i publicitat d’acord amb els seus interessos. Continuar navegant implica l’acceptació de la nostra política de cookies -
Uso de cookies