Publicat 28/01/2019 17:39

Un estudi apunta que els factors socials condicionaran els canvis futurs en el benestar hum

CERDANYOLA DEL VALLS (BARCELONA), 28 gen. (EUROPA PRESS) -

Un estudi, dut a terme per investigadors de l'Institut de Cincia i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autnoma de Barceona (Icta-UAB) i la McGill University del Canad, ha apuntat que els canvis en la percepció del benestar personal dependran en més mesura de factors socials que d'aspectes macroeconmics.

Es tracta de la primera observació que fa servir un enfocament matemtic per fer aquest pronstic per primera vegada, amb un model estadístic dinmic que ha combinat variables econmiques materials --com el PIB per cpita i l'esperana de vida-- amb variables socials --la llibertat, la corrupció governamental i les ajudes socials--, segons ha informat la UAB aquest dilluns en un comunicat.

D'aquesta manera, amb aquestes dues variables han pogut reproduir les diferncies "més importants" entre el 2005 i el 2016 per calibrar el model i, al seu torn, els ha perms projectar escenaris per als canvis globals el 2050.

Els resultats han assegurat que en el cas de les variables materials, la percepció d'un canvi ser, com a mxim, d'un 10% respecte a l'actualitat, mentre que en l'altre el marge de millora social oscilla entre un increment del 30% fins al 35% de descens, aquest darrer és l'escenari més pessimista, i situa l'Índia, la Xina, l'Europa occidental i l'frica subsahariana, com les zones on el marge de millora ser més ampli.

L'investigador de l'Icta-UAB, Eric Galbraith, ha recalcat diversos elements com "els suports socials, les llibertats i la imparcialitat" per a aquest benestar hum i ha aventurat que ser poc probable que les modificacions en el PIB tinguin un paper important en l'autoavaluació d'aquí a 30 anys.

Un altre dels investigadors en aquest treball, de la McGill University, Chris Barrington-Leigh, ha suggerit que "si l'objectiu prioritari dels governs és el benestar hum, haurien de destinar els seus recursos de manera més encertada a polítiques basades en all que realment importa" per a l'experincia humana.

L'estudi, publicat en la revista 'Nature Communications', ha recordat que la mesura del benestar és l'autoavaluació del Gallup World Poll, que el 2017 tenia una mitjana global de 5,24 sobre 10.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés