Publicat 14/6/2019 16:13:22 +02:00CET

Espanya surt oficialment del procediment per dèficit excessiu deu anys després

Economía.- Calviño defiende que el sistema de pensiones "no está en crisis" pero debe adaptarse
David Zorrakino/Europa Press

Calviño destaca que "marca un abans i un després" per a la política fiscal espanyola

BRUSSEL·LES, 14 juny (EUROPA PRESS) -

Els ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea (Ecofin) han aprovat aquest divendres la sortida d'Espanya del procediment per dèficit excessiu que es va obrir fa una dècada després que el país tanqués l'any passat amb un desfasament equivalent al 2,5% del PIB, per sota del llindar del 3% que estableixen les normes comunitàries.

L'acord que l'ens comunitari a pres aquest divendres serà un pas formal que confirmarà l'anàlisi que va publicar dimecres passat la Comissió Europea, que va advocar per tancar l'expedient a Espanya deu anys després de la seva obertura.

"És una molt bona notícia que finalment després de tant d'esforç per part de tota la població espanyola el nostre país surti del procediment per dèficit excessiu", ha destacat la ministra d'Economia i Empresa, Nadia Calviño, quan ha arribat a la reunió de l'Ecofin a Luxemburg.

Per a Calviño, aquesta decisió "marca un abans i un després" que permet a Espanya "encarar el futur en un marc més positiu des del punt de vista de l'estabilitat fiscal". La ministra ha destacat que, encara que Espanya continuï sota l'anomenat 'braç preventiu' del Pacte d'Estabilitat i Creixement, és "una molt bona notícia" haver sortit de la "fase de correcció" que ha condicionat la política fiscal espanyola des de fa deu anys.

Brussel·les va obrir aquest procediment el 18 de febrer del 2009 --en haver registrat un desfasament pressupostari l'any anterior del 4,4%-- i la UE el tancarà després de quatre pròrrogues: una concedida al Govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero i tres a l'Executiu popular de Mariano Rajoy.

El tancament de l'expedient arribarà després que les administracions públiques tanquessin l'any passat un dèficit del 2,48%, més de mig punt per sota del llindar del 3% encara que és gairebé tres punts superior a l'objectiu que van pactar amb Brussel·les, que era del 2,2%.

Fins aquest punt, el desviament havia crescut des del 4,4% del 2008 fins a l'11% del 2009. Va descendir fins al 9,4% un any després, per posteriorment encadenar dos anys de creixement: 9,6% el 2011 i 10,5% el 2012. A partir de llavors el dèficit públic va encaminar una ratxa de forts descensos i es va reduir al 7% el 2013, 6% el 2014, 5,3% el 2015, 4,5% el 2016 i 3,1% el 2017.