Publicat 14/06/2019 16:13

Espanya surt oficialment del procediment per dficit excessiu deu anys després

Economía.- Calviño defiende que el sistema de pensiones "no está en crisis" pero debe adaptarse
David Zorrakino/Europa Press

Calviño destaca que "marca un abans i un després" per a la política fiscal espanyola

BRUSSELLES, 14 juny (EUROPA PRESS) -

Els ministres d'Economia i Finances de la Unió Europea (Ecofin) han aprovat aquest divendres la sortida d'Espanya del procediment per dficit excessiu que es va obrir fa una dcada després que el país tanqués l'any passat amb un desfasament equivalent al 2,5% del PIB, per sota del llindar del 3% que estableixen les normes comunitries.

L'acord que l'ens comunitari a pres aquest divendres ser un pas formal que confirmar l'anlisi que va publicar dimecres passat la Comissió Europea, que va advocar per tancar l'expedient a Espanya deu anys després de la seva obertura.

"És una molt bona notícia que finalment després de tant d'esfor per part de tota la població espanyola el nostre país surti del procediment per dficit excessiu", ha destacat la ministra d'Economia i Empresa, Nadia Calviño, quan ha arribat a la reunió de l'Ecofin a Luxemburg.

Per a Calviño, aquesta decisió "marca un abans i un després" que permet a Espanya "encarar el futur en un marc més positiu des del punt de vista de l'estabilitat fiscal". La ministra ha destacat que, encara que Espanya continu sota l'anomenat 'bra preventiu' del Pacte d'Estabilitat i Creixement, és "una molt bona notícia" haver sortit de la "fase de correcció" que ha condicionat la política fiscal espanyola des de fa deu anys.

Brusselles va obrir aquest procediment el 18 de febrer del 2009 --en haver registrat un desfasament pressupostari l'any anterior del 4,4%-- i la UE el tancar després de quatre prrrogues: una concedida al Govern socialista de José Luis Rodríguez Zapatero i tres a l'Executiu popular de Mariano Rajoy.

El tancament de l'expedient arribar després que les administracions públiques tanquessin l'any passat un dficit del 2,48%, més de mig punt per sota del llindar del 3% encara que és gairebé tres punts superior a l'objectiu que van pactar amb Brusselles, que era del 2,2%.

Fins aquest punt, el desviament havia crescut des del 4,4% del 2008 fins a l'11% del 2009. Va descendir fins al 9,4% un any després, per posteriorment encadenar dos anys de creixement: 9,6% el 2011 i 10,5% el 2012. A partir de llavors el dficit públic va encaminar una ratxa de forts descensos i es va reduir al 7% el 2013, 6% el 2014, 5,3% el 2015, 4,5% el 2016 i 3,1% el 2017.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés