Espanya resisteix la "tempesta" millor que Itàlia o Alemanya, segons l'OCDE

Rueda de prensa de Ángel Gurría y Nadia Calviño para presentar el nuevo estudio
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo
Publicat 6/3/2019 15:34:15CET

L'OCDE rebaixa el pronòstic de creixement de l'eurozona per al 2019 fins a l'1%, amb Itàlia en recessió

PARÍS, 6 Març (EUROPA PRESS) -

L'economia espanyola manté un creixement positiu i està mostrant més resistència que altres països com Itàlia o Alemanya a les dificultats que afecten l'economia global i particularment l'eurozona, en què la ralentització és superior a la prevista inicialment, segons l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), que ha rebaixat gairebé a la meitat el pronòstic de creixement per a la zona euro.

"Espanya està resistint la 'tempesta' millor que Itàlia o Alemanya", ha destacat en roda de premsa l'economista cap de l'OCDE, Laurence Boone, en assenyalar que, malgrat la ralentització de la taxa de creixement del crèdit al país, el creixement d'Espanya "continua sent positiu i menys afectat que per exemple el que veiem a Alemanya o Itàlia".

En relació amb aquestes paraules, l'economista francesa considera que aquesta evolució de la taxa de creixement del crèdit a Espanya és més el resultat d'una anticipació del debilitament de la demanda global que una reducció de la producció industrial. "Es tracta d'una reducció relativa", ha afegit.

El passat mes de novembre, l'OCDE va situar en el 2,2% la seva previsió de creixement del PIB d'Espanya el 2019, enfront de la seva anterior previsió del 2,4%, mentre que per al 2020 va anticipar una expansió de l'1,9%.

En la seva actualització de l'informe de 'Perspectivas Económicas', en el qual no hi ha noves previsions per a Espanya, l'OCDE ha rebaixat en vuit dècimes el pronòstic de creixement de l'economia de l'eurozona per al 2019, fins a situar-se en l'1%, mentre que ha revisat a la baixa en dues dècimes el creixement a nivell mundial, fins al 3,3%.

En concret, l'organisme presidit pel mexicà Ángel Gurría ha explicat que els descensos a l'eurozona s'expliquen per factors excepcionals, com els problemes del sector de l'automoció a causa dels nous estàndards d'emissions. Així mateix, l'OCDE subratlla que la incertesa política, com per exemple el Brexit, també hi han jugat un paper "important".

D'aquesta manera, l'entitat internacional ha revisat nou dècimes a la baixa el creixement d'Alemanya per al 2019, fins al 0,7%, mentre que ha pronosticat que Itàlia tancarà aquest any amb una recessió del 0,2%, després de revisar el seu pronòstic en 1,1 punts percentuals. França, per la seva banda, creixerà aquest any un 1,3%, només tres dècimes menys que la previsió anterior. La rebaixa a Alemanya i Itàlia és més gran que la de París a causa que les exportacions representen un percentatge superior del seu PIB.

Així mateix, l'OCDE també ha rebaixat el creixement de les economies europees per al 2020. Aquest any, l'eurozona creixerà un 1,2%, enfront de l'1,6% anterior. Alemanya avançarà un 1,1%, tres dècimes menys, França creixerà un 1,3%, dues dècimes menys, i Itàlia repuntarà un 0,5%, fins a quatre dècimes menys.

A més, el club de països desenvolupats ha alertat que encara que no es donessin més restriccions en el comerç mundial, la ralentització en algunes economies "clau" com Alemanya, la Xina, el Regne Unit o Itàlia està llastrant el potencial de creixement de la resta de països europeus.

"La desaparició del creixement en el comerç entre els socis de l'euro, l'alta incertesa política i la moderació de la confiança apunten a una ralentització de la demanda que podria persistir", es pot llegir en el document.

DUES DÈCIMES MENYS A NIVELL MUNDIAL

El creixement a nivell mundial ha estat revisat a la baixa en dues dècimes per al 2019, fins al 3,3%, i en una dècima per al 2020, fins al 3,4%.

"El creixement a nivell mundial es va ralentir més del que s'esperava en la segona meitat del 2018, en part com a reflex de les profundes recessions que van tenir lloc en algunes economies emergents i la feblesa generalitzada del sector industrial", ha indicat l'OCDE.

Mentrestant, els Estats Units creixerà aquest any un 2,6%, una dècima menys que la previsió del novembre, i un 2,2% durant el proper any, una dècima més que el pronòstic anterior.

Malgrat aquesta millora de les seves previsions per a l'economia nord-americana, que semblaria sancionar l'èxit de l'estratègia de Donald Trump en la guerra comercial, Laurence Boone ha puntualitzat que "si el conjunt de l'economia mundial es ressent, el creixement als EUA també ho farà (...) menys creixement mundial significarà menys creixement per als EUA".

Pel que fa al Regne Unit, l'OCDE ha rebaixat en sis dècimes el creixement del seu PIB per al 2019, fins al 0,8%. Per al 2020, la revisió ha estat de dues dècimes, fins al 0,9%. No obstant això, l'organisme ha alertat que aquestes previsions assumeixen que Londres arribarà a un acord amb Brussel·les sobre la seva sortida de la Unió Europea, així com que es tancarà un període de transició que s'estendrà fins al 2020.

"Si el Regne Unit i la Unió Europea se separen sense un acord, la perspectiva seria molt més feble", ha alertat l'OCDE. Segons els seus càlculs, els països més exposats a aquest Brexit dur serien Irlanda, els Països Baixos i Dinamarca. A més, comerciar sota les normatives de l'Organització Mundial de Comerç (OMC) farà que l'arxipèlag britànic observi una reducció del creixement del PIB de fins a dos punts percentuals durant els propers dos anys.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.