Publicat 06/03/2019 15:34

Espanya resisteix la "tempesta" millor que Itlia o Alemanya, segons l'OCDE

Rueda de prensa de Ángel Gurría y Nadia Calviño para presentar el nuevo estudio
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

L'OCDE rebaixa el pronstic de creixement de l'eurozona per al 2019 fins a l'1%, amb Itlia en recessió

PARÍS, 6 març (EUROPA PRESS) -

L'economia espanyola manté un creixement positiu i est mostrant més resistncia que altres pasos com Itlia o Alemanya a les dificultats que afecten l'economia global i particularment l'eurozona, en qu la ralentització és superior a la prevista inicialment, segons l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econmic (OCDE), que ha rebaixat gairebé a la meitat el pronstic de creixement per a la zona euro.

"Espanya est resistint la 'tempesta' millor que Itlia o Alemanya", ha destacat en roda de premsa l'economista cap de l'OCDE, Laurence Boone, en assenyalar que, malgrat la ralentització de la taxa de creixement del crdit al país, el creixement d'Espanya "continua sent positiu i menys afectat que per exemple el que veiem a Alemanya o Itlia".

En relació amb aquestes paraules, l'economista francesa considera que aquesta evolució de la taxa de creixement del crdit a Espanya és més el resultat d'una anticipació del debilitament de la demanda global que una reducció de la producció industrial. "Es tracta d'una reducció relativa", ha afegit.

El passat mes de novembre, l'OCDE va situar en el 2,2% la seva previsió de creixement del PIB d'Espanya el 2019, enfront de la seva anterior previsió del 2,4%, mentre que per al 2020 va anticipar una expansió de l'1,9%.

En la seva actualització de l'informe de 'Perspectivas Económicas', en el qual no hi ha noves previsions per a Espanya, l'OCDE ha rebaixat en vuit dcimes el pronstic de creixement de l'economia de l'eurozona per al 2019, fins a situar-se en l'1%, mentre que ha revisat a la baixa en dues dcimes el creixement a nivell mundial, fins al 3,3%.

En concret, l'organisme presidit pel mexic Ángel Gurría ha explicat que els descensos a l'eurozona s'expliquen per factors excepcionals, com els problemes del sector de l'automoció a causa dels nous estndards d'emissions. Així mateix, l'OCDE subratlla que la incertesa política, com per exemple el Brexit, també hi han jugat un paper "important".

D'aquesta manera, l'entitat internacional ha revisat nou dcimes a la baixa el creixement d'Alemanya per al 2019, fins al 0,7%, mentre que ha pronosticat que Itlia tancar aquest any amb una recessió del 0,2%, després de revisar el seu pronstic en 1,1 punts percentuals. Frana, per la seva banda, creixer aquest any un 1,3%, només tres dcimes menys que la previsió anterior. La rebaixa a Alemanya i Itlia és més gran que la de París a causa que les exportacions representen un percentatge superior del seu PIB.

Així mateix, l'OCDE també ha rebaixat el creixement de les economies europees per al 2020. Aquest any, l'eurozona creixer un 1,2%, enfront de l'1,6% anterior. Alemanya avanar un 1,1%, tres dcimes menys, Frana creixer un 1,3%, dues dcimes menys, i Itlia repuntar un 0,5%, fins a quatre dcimes menys.

A més, el club de pasos desenvolupats ha alertat que encara que no es donessin més restriccions en el comer mundial, la ralentització en algunes economies "clau" com Alemanya, la Xina, el Regne Unit o Itlia est llastrant el potencial de creixement de la resta de pasos europeus.

"La desaparició del creixement en el comer entre els socis de l'euro, l'alta incertesa política i la moderació de la confiana apunten a una ralentització de la demanda que podria persistir", es pot llegir en el document.

DUES DCIMES MENYS A NIVELL MUNDIAL

El creixement a nivell mundial ha estat revisat a la baixa en dues dcimes per al 2019, fins al 3,3%, i en una dcima per al 2020, fins al 3,4%.

"El creixement a nivell mundial es va ralentir més del que s'esperava en la segona meitat del 2018, en part com a reflex de les profundes recessions que van tenir lloc en algunes economies emergents i la feblesa generalitzada del sector industrial", ha indicat l'OCDE.

Mentrestant, els Estats Units creixer aquest any un 2,6%, una dcima menys que la previsió del novembre, i un 2,2% durant el proper any, una dcima més que el pronstic anterior.

Malgrat aquesta millora de les seves previsions per a l'economia nord-americana, que semblaria sancionar l'xit de l'estratgia de Donald Trump en la guerra comercial, Laurence Boone ha puntualitzat que "si el conjunt de l'economia mundial es ressent, el creixement als EUA també ho far (...) menys creixement mundial significar menys creixement per als EUA".

Pel que fa al Regne Unit, l'OCDE ha rebaixat en sis dcimes el creixement del seu PIB per al 2019, fins al 0,8%. Per al 2020, la revisió ha estat de dues dcimes, fins al 0,9%. No obstant aix, l'organisme ha alertat que aquestes previsions assumeixen que Londres arribar a un acord amb Brusselles sobre la seva sortida de la Unió Europea, així com que es tancar un període de transició que s'estendr fins al 2020.

"Si el Regne Unit i la Unió Europea se separen sense un acord, la perspectiva seria molt més feble", ha alertat l'OCDE. Segons els seus clculs, els pasos més exposats a aquest Brexit dur serien Irlanda, els Pasos Baixos i Dinamarca. A més, comerciar sota les normatives de l'Organització Mundial de Comer (OMC) far que l'arxiplag britnic observi una reducció del creixement del PIB de fins a dos punts percentuals durant els propers dos anys.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés