Publicat 27/05/2014 13:04

Espanya pot aportar a Europa el 12% del gas rus si es fa la connexió per Catalunya, segons Sedigás

El presidente de Sedigas, Antoni Peris
EUROPA PRESS

MADRID, 27 maig (EUROPA PRESS) -

Espanya podria aportar fins al 12% del gas que en actualment arriba a Europa procedent de Rússia, la qual cosa reduiria les tensions geoestratègiques relacionades amb el trànsit d'aquest producte per Ucraïna, si bé per a això cal la construcció d'una nova interconnexió amb França a través de Catalunya, segons ha explicat el president de l'Associació Espanyola del Gas (Sedigás), Antoni Peris, en una roda de premsa per presentar la reunió anual de l'associació.

Peris ha assenyalat que aquest projecte, conegut com Midcat, es troba ja en la planificació europea, però "difícilment podrà estar-hi fins d'aquí a quatre o cinc anys".

La seva posada en marxa permetrà elevar a 15 bcm (15.000 milions de metres cúbics) de gas la capacitat d'interconnexió, respecte dels 7 bcm que s'aconseguiran quan entrin en funcionament a final del 2015 els enllaços pel Pirineu navarrès i pel País Basc.

"Espanya té les infraestructures de gas ja construïdes i disposa d'un pes en gas natural liquat (GNL) tres vegades superior que la resta d'Europa", així que s'està dient a Brussel·les que hi ha capacitat instal·lada en condicions de ser utilitzada, per la qual cosa les interconnexions són essencials, ha explicat; Espanya té el 36% de la capacitat europea de regasificació.

"Europa s'enfronta amb un problema de seguretat de subministrament" i la crisi d'Ucraïna està posant sobre la taula aquesta circumstància, ha assenyalat el president de Sedigás, abans de considerar que Espanya és entre les diferents solucions.

El continent "ha de preparar-se per a possibles interrupcions del subministrament", ha remarcat.

Al marge de les possibles reticències de França a la construcció d'aquestes infraestructures, Peris ha destacat que Brussel·les ja valora la possibilitat de dedicar fons europeus a aquests projectes, cosa que "suposa una primera notícia de canvi", en vista que aquests recursos s'han dedicat tradicionalment a altres fins com la construcció de carreteres.

Sedigás recorda a més que el 66% del gas que es consumeix a Europa s'importa i que aquest producte arriba per tub en un volum equivalent al 86%, respecte del 14% que arriba en forma de GNL.

L'associació celebra aquesta setmana a Madrid la seva reunió anual sota el lema 'Gas, oportunitat de creixement', en què participaran algunes de les personalitats més destacades del sector, com també el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, i el president de la CNMC, José María Marín Quemada.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés