Actualitzat 1/7/2020 14:42:42 +00:00 CET

Espanya i Portugal celebren al màxim nivell la reobertura de la frontera

(E-D) El rei Felip VI parla amb el president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, a l'Alcazaba de Badajoz.
Diego Casillas - Europa Press

BADAJOZ/ELVAS (PORTUGAL), 1 jul. (de l'enviada especial d'EUROPA PRESS Carolina Jiménez) -

Espanya i Portugal han reobert aquest dimecres la seva frontera terrestre, tancada des del 17 de març per la pandèmia del coronavirus, amb una cerimònia doble a Badajoz i a la ciutat portuguesa d'Elvas, amb la participació del rei Felip VI, el president portuguès, Marcelo Rebelo de Sousa; el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez i el primer ministre portuguès, Antonio Costa.

"Esperem que no s'hagi de tornar a tancar mai a causa d'una pandèmia", ha dit Sánchez al costat de Costa en declaracions davant els periodistes, al final de l'acte a Elvas i ja sense els caps d'estat de tots dos països. Sánchez ha expressat la seva "immensa felicitat" per la reobertura i també per la "gran gratitud" d'Espanya cap a Portugal pel seu "afecte" durant les setmanes més dures de la pandèmia.

De la seva banda, Costa ha explicat el simbolisme de la doble cerimònia per reobrir "la frontera més antiga d'Europa" des de dues fortaleses que tots dos països van construir per defensar-se i apartar-se l'un de l'altre. "Res millor per tornar a ser veïns pròxims en l'Europa d'avui i llançar el missatge positiu que no considerem la reobertura de les fronteres com una amenaça sinó com una oportunitat per al desenvolupament comú".

Malgrat les màscares i la distància interpersonal, els quatre protagonistes s'han dedicat paraules de proximitat i afecte. "Vull abraçar-te però no puc", ha dit Sánchez a Costa quan l'ha rebut a Badajoz, mentre el rei ha comunicat a Sousa l'alegria que tenia de tornar-lo a veure. Prèviament Sánchez havia rebut el rei al mateix lloc, i el cap d'estat ha provat de donar la mà al de l'executiu fins que ell mateix ha recordat les mesures de seguretat.

Primer a Badajoz i després a Elvas, els quatre mandataris han escoltat els dos himnes nacionals i han passejat per les muralles per albirar, en cada cas, el país veí. Tot això davant més d'un centenar de periodistes però sense gaire públic. A Badajoz, sota la muralla només hi havia una dotzena de persones, la meitat amb dues grans banderes de la Segona República i consignes republicanes, i l'altra meitat amb visques al rei.