Publicat 31/1/2019 14:22:39CET

Espanya necessita millorar la governança de la col·laboració público-privada, segons un estudi

CÁMARA DE BARCELONA / ESADE

BARCELONA, 31 Gen. (EUROPA PRESS) -

Espanya necessita una nova cultura de la governança de la col·laboració público-privada (CPP), per satisfer l'interès públic i millorar eficiència en l'actuació pública i privada, segons un estudi de la Cambra de Barcelona amb Esade.

L'estudi constata que la Llei 9/2017 de Contractes del Sector Públic és un punt d'inflexió: dona importància a la fase d'execució o gestió (enfront de la d'adjudicació) i a tenir en compte la qualitat del servei, en incorporar criteris socials i ambientals, i aspectes favorables a la pime i a la innovació, segons un comunicat.

Aquest informe analitza com assegurar una bona governança de la CPP durant els propers anys, i defensa que les noves exigències de qualitat i equitat en oferir serveis públics impliquen "una nova estratègia", basada en la complementarietat entre els esforços públics i els privats.

El text explora les bases de l'impuls de les institucions comunitàries a favor de la CPP: més eficiència social; més implicació del sector privat en les necessitats col·lectives; més qualitat del servei públic; i la possibilitat d'esbiaixar les restriccions pressupostàries derivades del model d'estabilitat dissenyat a Europa.

OBJECTIUS COMPARTITS

I afirma que un repte important de la CPP és saber identificar i mantenir uns objectius compartits per a tots els seus actors: el sector públic ha d'assegurar-se que la participació del privat en serveis públics "preserva els valors públics que legitimen la seva actuació".

Afegeix que la comunicació és determinant per "alinear els objectius, les preferències i les creences" entre l'Administració, l'empresa privada i la ciutadania, per definir i compartir objectius clars, comunicar el valor de la col·laboració i sociabilitzar els impactes aconseguits.

Com a factors d'èxit de les iniciatives de CPP, l'estudi assenyala la seguretat jurídica, la transparència i la rendició de comptes (accountability).

ASSIGNATURES PENDENTS

I constata que els indicadors internacionals sobre CPP, com el del Banc Mundial, donen a Espanya una puntuació menor en la fase de preparació inicial o adopció de la CPP que en les fases del procediment contractual o de l'adjudicació.

L'estudi fixa com assignatures pendents en els diferents nivells de l'Administració la falta de documents de justificació de l'elecció de la manera de producció i de priorització de les inversions públiques, i la falta d'una cultura d'avaluació --en forma de cost-benefici, de rendició de comptes i d'accountability--.

L'actualitat més visitada a Aldia.cat

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2019 Europa Press. Està expressament prohibida la redistribució i la redifusió de tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense previ i exprés consentiment.