El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, y la ministra de Economía, Nadia Calviño.
EUROPA PRESS

MADRID, 24 juny (EUROPA PRESS) -

Espanya se situar aquest any, juntament amb Itlia, al capdavant de les contraccions econmiques fruit de la crisi del Covid-19, segons les últimes previsions del Fons Monetari Internacional (FMI), que estimen una contracció sense precedents moderns del 12,8% de l'economia espanyola.

En l'actualització de juny del seu informe 'Perspectiva Econmica Mundial', publicada aquest dimecres, l'organisme amb seu a Washington ha rebaixat de forma generalitzada les seves estimacions per a l'economia mundial. En el cas d'Espanya, la revisió a la baixa ha estat de gairebé cinc punts percentuals, en comparació de la contracció del 8% estimada a l'abril pel Fons.

La previsió d'una caiguda del 8% ja hagués suposat la major contracció econmica de tota la srie histrica de l'Institut Nacional d'Estadística, i la nova revisió del FMI solament empitjora unes dades ja de per si mateix sense precedents clars. En 2009, la contracció de l'economia espanyola va ser del 3,8%, mentre que en 2012 va ser del 3%. A nivell trimestral, el pitjor període durant la crisi de fa una dcada va ser en el segon trimestre de 2009, quan l'economia es va contreure un 4,4%.

UE I MÓN

Pel que fa a la resta de les principals economies de l'euro, el FMI considera que Itlia també es contraur un 12,8% (3,7 punts menys que a l'abril), Frana, un 12,5% (5,3 punts menys); i Alemanya, un 7,8% (vuit desenes menys). En el seu conjunt, la zona euro experimentar una caiguda del 10,2%, al mateix temps que els Estats Units descendir un 8%.

El Fons ha explicat que, a nivell mundial, la pandmia ha tingut un impacte més negatiu en l'activitat del primer trimestre que el que s'havia anticipat, mentre que la recuperació prevista ser mes gradual del que s'havia pensat. "Estimem una deprecisón més profunda en 2020 i una recuperació més lenta en 2021", ha indicat l'economista cap del FMI, Gita Gopinath.

2021

Per 2021, la institució presidida per Kristalina Georgieva també ha modificat les seves perspectives. Així, Espanya experimentar un repunt del 6,3%, la qual cosa equival a una millora de dos punts percentuals en comparació de les previsions d'abril.

L'informe presentat aquest dimarts pel Fons també inclou previsions sobre dficit i endeutament. Així, el desajustament dels comptes públics durant 2020 arribar al 13,9% del PIB, mentre que en 2021 encara ser del 8,3%. Aquestes xifres suposen una revisió a la baixa de 4,4 i 1,6 punts percentuals, respectivament.

Pel que fa a el nivell de deute, el FMI estima que Espanya tancar aquest exercici amb una rtio deute/PIB del 123,8%, enfront del 95,5% comptabilitzat a la fi de 2019. En 2021, la rtio fins i tot s'elevar malgrat el creixement econmic, fins al 124,1%.

De forma general per a tots els pasos, Gopinath ha alertat que les previsions presentades aquest dimecres tenen un "alt grau d'incertesa", amb molts riscos tant a l'ala com a la baixa. Així, la recuperació podria ser millor del previst si hi ha bones notícies sobre vacunes i tractaments i s'aprova més suport per part dels governs. Del seu costat, l'aparició de rebrots del virus podria paralitzar de nou la mobilitat i la despesa, endurint les condicions financeres i agreujant la recessió econmica.

"Aquesta crisi també generar desafiaments a mitj termini. El deute públic est previst que aconsegueixi el seu major nivell pel que fa a el PIB des que hi ha registres, tant en pasos avanats com a emergents. Els pasos necessitaran sengles fiscals slides per a la consolidació a mitj termini mitjanant el recrote de despeses innecessries, l'ampliació de la base fiscal, la disminució de l'evasió d'impostos i una major progressivitat fiscal en alguns pasos", ha recomanat l'economista en cap del Fons.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés