Actualitzat 01/07/2020 10:59 CET

Espanya enviarà formularis de salut pública als turistes estrangers

Passatgers a la Terminal T4 de l'Aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas. Madrid (Espanya), 5 de juny del 2020.
Eduardo Parra - Europa Press

Els casos sospitosos se sotmetran a un segon control i seran derivats a un centre sanitari

MADRID, 1 jul. (EUROPA PRESS) -

Espanya enviarà formularis de salut pública als turistes que vulguin viatjar al país per facilitar la localització dels contactes en cas de contagi i els farà controls documentals, visuals i de temperatura quan arribin.

Segons una ordre que s'ha publicat aquest dimecres en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), aquests formularis --basats en el 'passenger location card'-- recullen informació com l'adreça de l'estada a Espanya, antecedents de viatges i qüestions de caràcter mèdic, relacionades amb la simptomatologia del coronavirus.

Aquest formulari, s'haurà d'emplenar via electrònica abans de viatjar a Espanya, es converteix en un codi QR que els viatgers hauran de presentar als controls sanitaris i es farà una avaluació mèdica als que puguin patir la malaltia.

L'avaluació consistirà a prendre la temperatura mitjançant termòmetres sense contacte o càmeres termogràfiques. En el cas dels viatges per via marítima, aquest procés es podrà fer abans de l'arribada a qualsevol port espanyol.

Si es confirma que el passatger pateix la malaltia després de prendre-li la temperatura i els controls previs, les autoritats sanitàries espanyoles activaran els protocols per derivar-lo a un centre sanitari.

Prèviament, els passatgers sospitosos se sotmetran a una segona avaluació sanitària en la qual se'ls tornarà a prendre la temperatura i s'avaluarà el seu estat clínic i epidemiològic. No obstant això, l'ordre que recull el BOE no estableix la necessitat de fer tests de detecció.

Tot aquest procés obliga les agències de viatges, els operadors turístics i les companyies de transport aeri o marítim i qualsevol altre agent que comercialitzi bitllets aïlladament a informar els passatgers de l'obligatorietat de presentar el formulari de salut pública a l'aeroport o port de destinació.

Per ara s'estableix un període transitori --fins el 31 de juliol del 2020-- en el qual els passatgers internacionals que no hagin pogut emplenar telemàticament el formulari de salut pública el podran presentar quan arribin a Espanya en format paper.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2020 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés