Publicat 29/10/2014 16:44

Espanya i 53 països i territoris més intercanviaran informació fiscal i financera des del 2017

Euros
REUTERS

L'intercanvi es farà de manera automàtica i inclourà dades sobre tota mena de comptes i dipòsits bancaris, titulars, saldos i transferències

MADRID, 29 oct. (EUROPA PRESS) -

Un total de 50 països i jurisdiccions de tot el món, entre els quals es troba Espanya, han signat aquest dimecres un acord multilateral per a l'intercanvi automàtic d'informació sobre comptes financers. D'ells, 48 països i territoris ho faran des del 2017 i 2 més des del 2018.

En un comunicat, el Ministeri d'Hisenda ha indicat que sis països més s'han compromès (tot i que no signat) amb el citat acord per al 2017. En total, 54 països i territoris intercanviaran informació de manera automàtica i estandarditzada el 2017.

Per part espanyola han assistit el ministre d'Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, i el secretari d'Estat d'Hisenda, Miguel Ferre. La firma s'ha produït després de la reunió plenària del Fòrum Global sobre Transparència i Intercanvi d'Informació Tributària, celebrada a Berlín entre el 28 i 29 d'octubre.

L'acord multilateral per a l'intercanvi d'informació és el resultat del projecte posat en marxa per Alemanya, Espanya, França, Itàlia i el Regne Unit. L'anomenat G-5 va enviar el 2013 una carta al comissari europeu d'Assumptes Fiscals mostrant la seva intenció d'avançar en l'extensió de l'esmentat acord, seguint el model d'acord FATCA amb els Estats Units, en el qual en la seva elaboració van intervenir activament. A partir d'aquest projecte del G-5, l'OCDE va aprovar el 17 de gener del 2014 un model d'acord sobre aquest sistema comú i estandarditzat d'intercanvi d'informació.

Segons el Govern espanyol, la firma d'avui, així com l'acord aconseguit a l'Ecofin de la UE del 14 d'octubre per establir aquest sistema d'intercanvi d'informació a l'àmbit comunitari, suposa un "avanç històric i radical" en matèria de transparència i control fiscal internacional en un escenari econòmic cada vegada més global i interrelacionat. A més, afirma que el projecte es manté obert a noves incorporacions que, amb tota seguretat, es produiran en el futur.

COMPTES FINANCERS, SALDOS I TITULARS.

L'àmbit d'informació a intercanviar mitjançant aquest sistema és molt ampli. En concret, inclou tota mena de comptes financers, és a dir, dipòsits bancaris, valors negociables, participacions en fons d'inversió, assegurances o rendes, i inclourà dades referents a saldos, imports percebuts per rendes o transmissions, així com la identificació de la persona o entitat titular i de qui efectivament controli el compte.

El 2017 començarà l'intercanvi automàtic d'informació, amb dades referides a comptes financers que estiguin oberts a final del 2015 i a els comptes que s'obrin amb posterioritat a aquesta data. La informació s'intercanviarà anualment i de manera automàtica, és a dir, sense necessitat de requerir a les autoritats fiscals estrangeres informació referent a algun cas individualitzat per haver-se trobat indicis de frau.

Així, l'Agència Tributària tindrà accés a un sistema d'intercanvi d'informació automàtica i estandarditzada de tota mena de comptes financeres, el que comportarà un millor control del frau fiscal i, per tant, un augment dels ingressos públics que farà possible reduir la càrrega sobre els contribuents que compleixen amb les seves obligacions tributàries.

Per al Govern espanyol, l'adequada explotació de la informació que es rebi referent a contribuents residents a Espanya, en coordinació amb altres iniciatives com l'obligació de declarar béns situats a l'estranger, suposa un "pas endavant decisiu" en l'aplicació efectiva del sistema tributari espanyol, permetent eixamplar les bases imposables declarades i perseguir el frau d'aquells residents dels quals les seves declaracions fiscals no siguin congruents amb els actius o rendes que tinguin a l'exterior.

Entre els 54 països i jurisdiccions que s'han compromès a intercanviar informació des del 2017, a més de la pràctica totalitat dels països de la UE, es troben altres estats com l'Argentina, Barbados, Colòmbia, Corea, Índia, Islàndia, Maurici, Mèxic, San Marino, Seychelles, Sud-àfrica, Trinitat i Tobago, Illes Fèroe, Guernsey, Illa de Man, Jersey i els territoris britànics d'ultramar Anguilla, Bermudes, Gibraltar, Illes Caiman, Illes Turks i Caicos, Illes Verges britàniques i Montserrat, molts d'ells considerats fins ara com a paradisos fiscals.

Per la seva banda, els sis països i jurisdiccions de la llista anterior que no han signat aquest dimecres però s'han compromès a intercanviar informació des del 2017 són Barbados, Bulgària, Índia, Seychelles, Trinitat i Tobago així com Groenlàndia. A més, Àustria i Aruba han signat aquest dimecres a Berlín l'intercanvi d'informació des del 2018.

EROSIÓ DE BASES IMPOSABLES

Prèviament a la firma de l'acord multilateral, el G-5 ha mantingut una reunió en la qual s'ha debatut sobre com impulsar a nivell de la UE el projecte de l'OCDE contra l'erosió de bases imposables i la transferència artificial de beneficis empresarials (BEPS).

Sobre aquesta problemàtica ja es va fer un primer intercanvi d'opinions a l'Ecofin el passat 14 d'octubre. Poc abans, el 16 de setembre, l'OCDE va fer públic un primer grup de recomanacions sobre com fer front a aquest problema de manera coordinada a escala internacional.

El Govern espanyol recorda que la reforma tributària, ara en tràmit parlamentari, inclou canvis normatius sobre aquesta qüestió com el que es refereix al tractament fiscal dels anomenats 'productes híbrids'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés