Actualitzat 18/09/2015 16:10

Espadaler i Milà defensen la "legalitat" de l'abocador que va enriquir Jordi Pujol fill

El líder d'Unió diu que no sabia que el fill de l'expresident participava en el negoci

   MADRID/BARCELONA, 18 Set. (EUROPA PRESS) -

   Dos exconsellers de Medi Ambient de la Generalitat, Ramon Espadaler (Unió) i Salvador Milà (ICV), han defensat la "legalitat" de totes les actuacions administratives que van permetre l'obertura i posada en marxa entre 2002 i 2004 d'un abocador a Tivissa (Tarragona), amb el qual, segons la investigació, Jordi Pujol Ferrusola --primogènit de l'expresident de la Generalitat-- podria haver guanyat 4,3 milions d'euros, han informat fonts jurídiques presents en la declaració.

   Espadaler, que ha declarat davant del jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata com a testimoni en la causa en la qual s'investiga si Pujol Ferrusola va mediar en l'adjudicació de contractes públics a canvi de comissions il·legals, ha assenyalat que el seu departament va autoritzar l'obertura del centre el 2002 després de rebre els preceptius expedients administratius, que van ser realitzats per les administracions locals, comarcals, autonòmica i estatal.

   El cap de llista d'Unió per a les pròximes eleccions catalanes, que ha fet una parada en la campanya electoral per comparèixer per videoconferència des de la Ciutat de la Justícia de Barcelona, ha assegurat que, tot i formar part del Govern del seu pare durant dos anys (2001-2003), no coneixia llavors ni coneix ara Jordi Pujol Ferrusola ni sabia que era soci minoritari en aquest projecte.

MILÀ DIU QUE NO HI HAVIA "PRESSIONS"

   Milà, per part seva, ha assenyalat que la seva tasca es va limitar a atorgar el nombre de gestor a la instal·lació, necessari per a la seva posada en funcionament, i que mai va rebre "pressions, ni directa ni indirectament" per part de Pujol Ferrusola o el seu entorn.

   Aquesta actuació, segons ha explicat, únicament va provocar un "conflicte polític" amb els alcaldes de la zona, amb els quals es va haver de signar un protocol per concretar la gestió dels residus.

   Les compareixences han estat sol·licitades per la defensa del president de GBI Serveis, Gustavo Buesa, i el seu soci Josep Mayola, que es troben imputats per aquesta operació.

   Buesa va declarar el passat 12 de novembre davant del jutge Pablo Ruz que el fill de l'expresident va invertir 700.000 euros en la seva empresa Gestió i Recuperació de Terrenys, encarregada del projecte.

   Deu dies abans que la companyia es vengués a una filial de FCC, Pujol Ferrusola va vendre la seva participació per cinc milions d'euros.

   Mayola, per part seva, ha assegurat que no coneixia el fill de l'excap del Govern català tot i que, visiblement nerviós, segons fonts presents a l'interrogatori, ha admès que li va fer un pagament de 73.000 euros per la venda de la seva participació al centre de tractament de residus.

"EL QUE QUALSEVOL CIUTADÀ HAURIA FET"

   En declaracions als mitjans de comunicació després de la seva compareixença a la Ciutat de la Justícia de Barcelona, Espadaler ha preferit no revelar el contingut de la declaració judicial i ha remarcat que ha acudit en qualitat de testimoni: "He fet el que vaig dir que faria si em cridava la justícia com a testimoni".

   "Amb molt de gust he fet el que qualsevol ciutadà hagués fet i per espai de 15 minuts he hagut de fer un petit parèntesi a la campanya electoral", ha afegit, i ha apuntat que no vol fer valoracions sobre si aquesta declaració afectarà o no la campanya.

EL CONTRACTE EL VA SIGNAR SUMARROCA

   També ha comparegut com a testimoni a l'Audiència Nacional l'exconseller delegat d'Enagás Marcelino Oreja Arburúa, que va ocupar el càrrec de director d'Expansió Internacional de la companyia Emte, propietat de la família Sumarroca, en l'època en la qual Pujol Ferrusola els va assessorar per a l'ampliació dels seus projectes d'energia a Mèxic.

   Oreja Arburúa, segons les esmentades fonts, ha explicat que la tasca que el primogènit dels Pujol Ferrusola ha fet per a l'empresa va consistir a realitzar trucades de telèfon i acompanyar-lo en un viatge en el qual li va presentar un possible soci mexicà i una persona que podia treballar com a delegat d'Emte al país. Per aquestes tasques va rebre el 2008 i 2009 un total de 154.048 euros.

   En tot cas, ha dit desconèixer els termes del contracte que Emte va signar amb la companyia Project Marketing Cat, propietat de Pujol Ferrusola i la seva dona, Mercè Gironés, i el que rebia el fill de l'expresident, ja que tots aquests detalls els portava directament el conseller delegat de l'empresa, Carlos Sumarroca Claverol, fill d'un dels fundadors de CDC. "No sé si li van pagar a preu de mercat", ha assenyalat.

   El compareixent, que ha treballat en l'expansió d'Emte a països com Xile, Perú, Equador, Colòmbia, Mèxic i operacions a Europa i Àfrica, ha assegurat que en aquest tipus d'empreses és "habitual" buscar la col·laboració de persones externes a l'empresa i socis al país de destí i que el contracte que es va signar amb Pujol Ferrusola, que s'ha llegit durant l'interrogatori, li semblava "estàndard".

NO RECORDA ALTRES INTERMEDIARIS

   En un moment de la compareixença, la tinent fiscal Anticorrupció, Belén Suárez, ha preguntat al conseller delegat d'Enagás si havia treballat amb altres intermediaris en projectes similars; Oreja Arburúa ha contestat que sí però no ha estat capaç de recordar els seus noms.

   D'igual manera, ha assegurat no haver participat en les altres tres operacions amb Emte investigades pel jutge De la Mata: les lliures que l'empresa va fer a les companyies de l'exvicepresident del FC Barcelona Jaume Ferrer Graupera el 2004 i 2005, que sospita que tenien com a destinatari final Pujol Ferrusola; la intermediació del fill de l'expresident en l'obtenció d'un contracte el 2008 per a la reforma de les instal·lacions de Radio France i la compra d'opcions sobre accions del laboratori General Lab (propietat dels Sumarroca), en les quals hauria intervingut el seu germà Josep.

   El jutge instructor prendrà declaració com a imputat el pròxim 23 de setembre a Ferrer Graupera, que va comunicar al jutjat que aquesta setmana es troba fora d'Espanya per motius de feina i que la pròxima estarà a Madrid.

   Ferrer Graupera hauria posat dues de les seves empreses (Trade Management Consulting i Cientific Management) a disposició del fill de l'expresident per "intervenir en processos de refacturació" entre Pujol Ferrusola i la companyia Emte, vinculada a la família Sumarroca.

   En la causa, oberta després d'una denúncia presentada per María Victoria Álvarez, exparella de Pujol Ferrusola, s'investiguen les transaccions de fins a 8,5 milions d'euros que 17 empreses de l'àmbit de la construcció i els serveis que "directament o indirectament" van declarar "ingressos procedents de diferents organismes públics de Catalunya" van realitzar a cinc societats del primogènit i la seva dona. Segons la UDEF, constituirien "milionàries comissions no justificades".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés