Publicat 16/11/2021 11:49CET

Escrivá, sobre l'alça de quotes: "Tothom ha d'entendre que l'estat del benestar s'ha de pagar"

Arxiu - El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá
Cézaro De Luca - Europa Press

Defensa que la pujada de les cotitzacions és "extraordinàriament moderada", d'uns 10 euros al mes de mitjana, i creu que amb això n'hi haurà prou

MADRID, 16 nov. (EUROPA PRESS) -

El ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha afirmat aquest dimarts, en relació amb la pujada de les cotitzacions pactada amb els sindicats, que "tothom ha d'entendre que l'estat del benestar s'ha de pagar" i que als països amb models anàlegs a l'espanyol també es fa d'aquesta manera.

Escrivá, en unes declaracions a Onda Cero, recollides per Europa Press, ha subratllat que la negativa de la CEOE a donar suport a una pujada de les cotitzacions de 0,6 punts en l'anomenat mecanisme d'equitat intergeneracional (MEI) respon als interessos empresarials, mentre que el Govern central, ha subratllat, el que fa és defensar l'interès general.

En tot cas, ha recordat que tot i que la patronal s'hagi oposat a l'acord sobre el MEI, el gruix de la reforma de les pensions que actualment es tramita al Congrés sí que ha estat secundat i acordat amb la CEOE.

El ministre, que ha reiterat que la patronal no va presentar cap model alternatiu al que finalment s'ha pactat amb els sindicats, ha indicat a més que "no té la impressió" que el rebuig de la CEOE interfereixi en les negociacions sobre la reforma laboral.

La pujada de les cotitzacions de 0,6 punts acordada amb els sindicats començarà el 2023 i s'estendrà un període de deu anys per engreixar la 'guardiola de les pensions' per afrontar les futures tensions de despesa del sistema amb l'arribada de les jubilacions dels baby-boomers.

D'aquests 0,6 punts en què apujaran les quotes, les empreses n'assumiran 0,5 i els treballadors 0,1. Quan li han preguntat per la raó per la qual es carrega un pes més gran sobre les empreses, Escrivá ha afirmat que la manera com es distribueix la pujada "és un tema gairebé comptable".

"El que importa aquí és que Espanya té un cost laboral i un cost associat a les cotitzacions molt per sota del dels països del nostre entorn (...) Espanya està en una situació que dona marge i folgança a tot el que estem fent", ha dit el ministre, que ha precisat que a Alemanya els ingressos per cotitzacions equivalen a 19 punts del PIB i a França al 17%, mentre que Espanya està per sota del 14%.

"Quan parlem d'això, comparem-nos amb els nostres socis europeus. El cost laboral a Espanya són 21 euros per hora treballada. A Itàlia és un 20% superior i a Alemanya, un 35%. El que tothom ha d'entendre és la solidaritat que ha de tenir l'estat del benestar, que s'ha de pagar", ha dit.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés