Publicat 29/11/2019 19:58CET

Escrivá (Airef) veu difícil exigir a les comunitats complir el dficit si estan infrafinanciadas

(I-D) El conseller executiu de BBVA José Manuel González-Erm; la sotsgovernadora del Banc d'Espanya, Margarita Delgado; el president de CaixaBank i moderador del debat, Jordi Gual Solé; el president de l'Autoritat Independent de Responsabilitat
David Zorrakino - Europa Press

"És un problema d'autoritat moral", ha afirmat el president de l'Airef

S'AGARÓ (GIRONA), 29 nov. (EUROPA PRESS) -

El president de l'Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (Airef), José Luis Escrivá, ha assegurat aquest divendres que veu difícil exigir a les comunitats autnomes complir les regles fiscals si estan infrafinanades, per la qual cosa veu important dur a terme una reforma del sistema de finanament autonmic.

"En la mesura en qu algunes comunitats se senten, i amb raó, infrafinanades, és difícil exigir el compliment de les regles fiscals. És un problema d'autoritat moral", ha dit Escrivá en una taula rodona sobre economia i finances en la XXIV Trobada d'Economia de S'Agaró (Girona).

"El repte de baixar el dficit estructural est aquí i ens falta un pla de país de com abordar aquest problema", ha afirmat, per la qual cosa veu necessari abordar mesures importants, com la del sistema de finanament autonmic, per també s'ha referit a la Llei orgnica d'Estabilitat, a la qual ha urgit donar-li un canvi rpid.

També ha considerat fonamental "desenvolupar una cultura d'una administració pública basada en resultats i avaluació contínua de polítiques", així com una articulació dels diferents nivells de l'administració per a una relació eficient.

"És una reforma crucial que afecta des del funcionament del Consell de Política Fiscal i Financera a les conferncies sectorials. La despesa pública és el 40% del PIB i per aix és crucial", ha sostingut.

Quant al deute públic, ha apostat per una planificació a llarg termini que permeti rebaixar el seu nivell i aconseguir un objectiu del 60%: "Tenim aquest tema pendent".

També han participat en la taula rodona l'economista Alfredo Pastor, el conseller executiu de BBVA, José Manuel González-Erm, i la sotsgovernadora del Banc d'Espanya, Margarita Delgado, moderats pel president de CaixaBank, Jordi Gual.

ERM: DESACCELERACIÓ MUNDIAL ESTABILITZADA

González-Erm ha explicat que l'economia mundial s'est desaccelerant a un ritme més rpid del que s'esperava, ja que s'ha passat d'unes previsions de creixement per aquest any del 3,8%, que més tard es van rebaixar a un 3,3% i ara a un 3,2%.

"La bona notícia és que no desaccelerem més de pressa del que espervem, per s'est estabilitzant aquesta desacceleració. La recessió no est, de moment, en l'escenari central a nivell global", ha afegit.

Per la seva banda, Pastor ha posat l'accent en la revolució digital, molt avanada en la indústria, i ha expressat la seva preocupació per la digitalització dels serveis, ja que "en l'economia espanyola són més importants que les manufactures".

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés