Actualitzat 17/12/2015 12:43

Escorcollen una empresa a Holanda que va poder utilitzar Oleguer Pujol per pagar 11 milions en comissions

El hijo del expresidente Oleguer Pujol y el diputado David Fernández (CUP)
PARLAMENT

El grup ITPS va crear dues societats pantalla a les quals s'haurien fet pagaments relacionats amb la venda d'oficines del Santander

   MADRID, 17 Des. (EUROPA PRESS) -

   El jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha ordenat registrar una empresa a la Haia (Holanda), que va crear dues societats pantalla que presumptament haurien estat utilitzades per Oleguer Pujol Ferrusola, fill de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, per abonar més d'11 milions en suposades comissions il·legals, han informat a Europa Press fonts jurídiques.

   El magistrat ha cursat una comissió rogatòria a les autoritats dels Països Baixos que permet l'entrada dels agents en el grup ITPS, que va crear dues societats instrumentals (Marway i Ard Choille) que haurien estat utilitzades pel petit de la família Pujol per introduir al mercat, d'amagat del fisc, capitals procedents de la venda de 1.152 oficines del Banc Santander, que es va tancar per un total de 2.177,38 milions d'euros.

   Els investigadors, que desconeixen la identitat dels verdaders propietaris d'aquestes empreses i el concepte pel qual es van realitzar els pagaments, rastregen una transferència de 6,2 milions d'euros que Oleguer Pujol hauria fet a Marway i una altra de 5 milions amb destinació a Ard Choille.

   La companyia ITPS, filial del bufet d'advocats expert en assumptes tributaris Broers and Macdonald, ofereix als seus clients "serveis integrals en la planificació i estructuració tributària internacional combinada amb una absoluta confidencialitat".

PEÇA SECRETA

   El registre es produeix en el marc de la peça secreta en què el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 1 investiga Oleguer Pujol Ferrusola i els seus germans Jordi, Josep i Pere per activitats econòmiques que podrien ser constitutives dels delictes de corrupció i falsedat documental.

   Aquestes indagacions, impulsades per la Fiscalia Anticorrupció i la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) del Cos Nacional de Policia, tenen com origen el sumari en què el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 1 rastreja el patrimoni i les activitats econòmiques d'Oleguer Pujol.

   Oleguer Pujol està investigat en aquest procediment principal per frau fiscal i blanqueig de capitals al costat del seu exsoci en la firma Drago Capital Luis Iglesias. El jutge els va citar a declarar els passats dies 14 i 15 de juliol tot i que va posposar sense data les compareixences en espera de rebre diversos informes de la UDEF i l'Agència Tributària.

   Els seus tres germans, tot i això, no estan investigats de moment en aquest procediment, segons van assenyalar les esmentades fonts jurídiques, que van afegir que les noves indagacions constitueixen una ampliació de la primera investigació, que es va obrir l'octubre del 2014 a partir d'una querella interposada per Guanyem Barcelona i Podem.

COMPRA D'IMMOBLES

   Entre les operacions que investiga el jutge Pedraz es troba l'operació signada el novembre del 2007 per la qual l'empresa Samos Serveis i Gestions va adquirir 1.152 sucursals del Banc Santander per un total de 2.177,38 milions d'euros. També existeixen sospites per la compra d'un hotel a les Canàries per valor de vuit milions d'euros que s'hauria abonat amb fons procedents del paradís fiscal de les Illes Verges.

   El març passat el jutge va rebutjar procedir a l'embargament de la part de la venda de l'edifici del Grup Prisa en la Gran Via de Madrid que li correspondria com a soci de la companyia Drago Real Estate Partners, propietària de la meitat del capital de l'empresa que es va fer amb l'immoble.

    Els fiscals Anticorrupció Juan José Rosa i José Grinda consideren que les operacions financeres investigades podrien contenir "elements de defraudació tributària" amb "rellevància criminal", després dels registres al pis i despatx d'Oleguer Pujol del 23 d'octubre del 2014, i després que l'Agència Tributària hagi posat de manifest en un mínim de tres informes, "d'una manera més o menys extensa", que en l'actuació de Pujol i Iglesias existeixen "elements de defraudació tributària que tenen rellevància criminal".

    En relació amb la resta de membres del clan Pujol, el jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata investiga Jordi Pujol Ferrusola i la seva dona, Mercè Gironès, per haver cobrat presumptament comissions il·legals a empresaris a canvi de la seva mediació en l'adjudicació de contractes per part d'administracions públiques catalanes.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés