Actualitzat 19/09/2014 12:41

C' scelebra que no s'hagi trencat la UE amb el 'no' a la independència a Escòcia

Joan Carles Girauta, eurodiputado C's y Pilar Calvo, jefa de del PE en Barcelona
Foto: EUROPA PRESS

Veu com a forces antieuropees "tots els nacionalismes de secessió i excloents, com el català"

BARCELONA, 19 (EUROPA PRESS)

L'eurodiputat de C's, Joan Carles Girauta, ha celebrat aquest divendres que no s'hagi trencat la UE després del 'no' d'Escòcia a la independència perquè, en cas de guanyar el 'sí', hauria comportat "segur" la seva sortida de la UE.

   En un esmorzar informatiu a l'oficina del Parlament Europeu a Barcelona, ha rebutjat qualsevol paral·lelisme del procés escocès amb el català més enllà que són "dos fenòmens nacionalistes", i ha constatat que la consulta a Escòcia s'ha emmarcat en un procés democràtic i ajustat a la legalitat democràtica del Regne Unit.

   "Estic content que no s'hagi trencat la UE. Una sortida d'Escòcia del Regne Unit significaria la seva sortida de la UE amb tota seguretat, i com sóc partidari que la UE augmenti i no el contrari, ho celebro", ha ressaltat.

   Després de reivindicar que la UE es va crear per fer front als nacionalismes del segle XIX, ha inclòs "tots els nacionalismes de secessió i excloents, com el català, en les forces antieuropees" perquè, segons la seva opinió, són processos que van en la línia contrària de la construcció europea.

   També ha acusat les forces proconsulta a Catalunya d'impulsar "grans mobilitzacions socials per generar una suposada legitimitat que està fora de la legalitat" a diferència, segons la seva opinió, del que s'ha fet a Escòcia.

   "Una altra cosa és que el nacionalisme català jugui amb tastos marcats i vulgui guanyar totes les partides. Això de guanyar sempre, que tot el que passi em doni sempre la raó, s'estudia en altres àmbits", ha avisat.

NO SÓN QÜESTIONS INTERNES

   A més de precisar que a la UE respiren alleujats després del 'no' d'Escòcia a la independència, ha avisat que aquests processos no se'ls pot considerar qüestions internes perquè, si Europa és un club d'Estats, "tot el que passa dins d'un país europeu, en termes d'afectació de la seva sobirania o ordenament jurídic, és una qüestió europea".

   "Això que sigui una qüestió interna significaria que les coses que fem a Brussel·les o Estrasburg són qüestions externes", ha assenyalat Girauta, que veu com un principi irrenunciable la legalitat per impulsar qualsevol iniciativa.

   Després de preguntar-li quina lectura fa del resultat del referèndum escocès, Girauta ha argumentat que, a falta d'una anàlisi més profund, creu que s'ha evidenciat que els joves no eren tan partidaris de la independència i que les zones més pobres poden haver optat més pel 'sí'.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés