Publicat 30/6/2020 13:15:59 +02:00CET

Escarp (PSC) insta a pal·liar les "fragilitats" del sistema sanitari en el ple de la covid-19

La diputada del PSC Assumpta Escarp durant el ple del Parlament del 4 de juny del 2020
JOB VERMEULEN

El PSC proposarà garantir el doble circuit assistencial de malalts

BARCELONA, 30 juny (EUROPA PRESS) -

La diputada del PSC al Parlament, Assumpta Escarp, ha manifestat que les propostes de la seva formació de cara al ple específic de la covid-19 de l'1 i 3 de juliol van encaminades a posar en evidència les fortaleses del sistema sanitari però, sobretot, "les fragilitats que han sorgit" per abordar la pandèmia, la postpandèmia i els possibles brots.

En un brífing telemàtic, Escarp ha destacat aquest dimarts la necessitat de prendre mesures immediates per abordar la crisi i tornar a la màxima normalitat possible "tenint en compte la covid-19" i adaptant-hi el sistema sanitari.

Així, en el ple proposaran assegurar la capacitat assistencial en un doble circuit --malalts de covid-19 i els que no ho són--, perquè fins ara per ella ha estat "una mica barrejat"; garantir que reobrin els ambulatoris i es reprengui l'activitat assistencial; i apostar per la medicina digitalitzada sense perjudici de la qualitat assistencial.

Entre d'altres mesures, el PSC proposarà reforçar tant els recursos materials com humans en l'atenció primària per "garantir el seguiment dels positius, l'activitat a les residències, les patologies post covid-19 i l'atenció domiciliària"; així com el desenvolupament de protocols per atendre possibles brots.

Escarp també ha assenyalat la importància de començar a fer un seguiment i revisió dels malalts que tenien patologies greus abans de la covid-19, perquè "no s'han recuperat aquestes visites" i creu que hi haurà un problema amb el retorn d'aquestes patologies juntament amb les que es diagnosticaran després de la pandèmia.

MESURES DE RECONSTRUCCIÓ

Un altre bloc de propostes d'aquest àmbit consisteix en mesures més estratègiques de reconstrucció sanitària, com diu Escarp per "donar un gir al sistema sanitari" després de la covid-19 amb una aposta clara per la sanitat pública.

Així, proposaran que s'arribi a dedicar el 7% del PIB en salut --que a Catalunya serien uns 2.000 euros per càpita, ha dit--, i aconseguir que es destini un 25% del pressupost de la Generalitat a l'atenció primària.

RELACIÓ AMB EL GOVERN

Escarp ha sol·licitat al Govern una millora de la transparència que respecti les contractacions en matèria de sanitat i demana que s'aclareixi el web de transparència: "Hauríem de saber realment quina ha estat la despesa i com s'ha desenvolupat perquè la suma no surt", ha dit.

A més, ha insistit que els grups del Govern encara no han contactat amb el PSC per informar com s'han reasignat les prioritats sanitàries: "No ens han trucat absolutament per a res, no s'ha posat ningú en contacte amb nosaltres".

Tot i que celebra que la consellera de Salut, Alba Vergés, hagi convocat aquest dijous els portaveus de Salut dels diferents grups parlamentaris en una reunió per abordar la crisi sanitària, quan "fins ara no ho havia fet en 15 setmanes de pandèmia".

Contador
La actualidad más visitada en EuropaPress logo: La actualidad más vista