Publicat 26/11/2019 17:10:29 +01:00CET

Errejón avisa que no hi haurà legislatura estable sense diàleg "entre el Govern espanyol i Catalunya"

Els diputats electes de Més País Inés Sabanés, Íñigo Errejón i Joan Baldoví.
MÁS PAÍS

Assenyala que torna al Congrés "amb les mateixes idees" que defensava a Podem, després d'"un llarg any" des que va renunciar a l'escó

MADRID, 26 nov. (EUROPA PRESS) -

El diputat electe de Més País Íñigo Errejón ha assenyalat aquest dimarts que perquè hi hagi una legislatura estable que permeti afrontar els reptes de país, cal que s'estableixi un diàleg "entre el Govern espanyol i Catalunya".

En roda de premsa abans de recollir l'acta de diputat al Congrés, el líder de Més País ha apuntat que aquest diàleg no ha d'arribar perquè així ho demanen des d'ERC per donar suport a la investidura de Pedro Sánchez, sinó perquè és la via per normalitzar la vida política i institucional d'Espanya.

Segons el parer d'Errejón, aquesta manca de normalització dels darrers anys és el que precisament vol el bloc de dretes, que "busca permanentment el conflicte territorial per no abordar els reptes en matèria de desigualtat". "Cal un Govern progressista per desbloquejar una situació que només beneficia a qui vol l'enfrontament", ha apuntat.

En aquest sentit, sobre el preu del suport de la seva formació a aquest Govern de coalició de PSOE i Unides Podem, Errejón ha recordat que la condició que posaran és que "s'atreveixi i que sigui valenta" en les seves polítiques de futur" i no el lloc que poguessin ocupar en ell.

"TORNO DESPRÉS D'UN LLARG ANY"

Així, ha afegit que desitgen una legislatura útil, que duri, i que serveixi "a qui més necessita les institucions" mitjançant la reconstrucció del contracte social perquè sigui "justa, feminista i verda". I a això hi ha agefit que ell torna després d'"un llarg any" al Congrés després de renunciar a l'escó per les seves idees.

"Torno amb les mateixes --idees-- amb les quals vaig entrar fa tres anys, amb les mateixes ganes i amb voluntat de fer política útil que serveixi al conjunt del poble espanyol", ha explicat, després d'assenyalar que arriben a l'hemicicle "alegres i contents" amb la il·lusió de representar prop de 600.000 espanyols.

Sobre el seu suport a la investidura socialista, Errejón ha indicat que després de la primera reunió que van mantenir després de les eleccions han tingut un contacte fluït amb l'equip negociador, i ha afegit que han traslladat les prioritats.

"Volem un Govern progressista i volem afavorir-lo, això depèn de quines polítiques es desenvolupin i es posin sobre la taula. Tenim les nostres prioritats i volem col·laborar. Un govern progressista és més sòlid com més forces li donin suport", ha reiterat.

COMPROMÍS DEFENSARÀ L'AGENDA VALENCIANA

Per la seva banda, el diputat electe per Compromís, Joan Baldoví, ha subratllat que arriben "per construir ponts i propiciar la governabilitat" dels progressistes, però ha recordat a Sánchez que no només li falten els escons d'ERC sinó els de Més País i Compromís, i que per obtenir-los han d'acordar amb ells que s'avançarà en l'agenda valenciana.

"Per Compromís és absolutament necessari que qui va anar una primera aproximació es vegi confirmat en una propera reunió. Ha d'haver-hi un acord perquè l'agenda valenciana estigui present en les negociacions", ha recalcat.

A això, Baldoví hi ha sumat que el Grup Mixt que es pot conformar al Congrés és molt heterogeni i propiciarà que els diputats vegin retallada la seva capacitat d'iniciativa, per la qual cosa ha avançat que en aquestes negociacions amb el PSOE li traslladaran també que "és absolutament necessari que es facin grups que ajudin a treballar".

Per la seva banda, la diputada electa d'Equo, Inés Sabanés, ha recalcat que retorna al Congrés després de molt temps (va ser diputada amb Esquerra Unida quan formava part del PASOC) i que té clar que cal necessari que es faci "més política i menys brega i crispació".

A més, ha destacat que arriben amb el compromís clar d'avançar en les polítiques de lluita contra el canvi climàtic, i ha recordat el paper que ha jugat el Partit Verd Europeu a l'hora de col·locar en l'agenda internacional l'emergència climàtica i la lluita contra l'avanç de la ultradreta europea.