Publicat 23/12/2019 10:33:33 +01:00CET

Ernest Urtasun (comuns) veu la marca Catalunya "associada al conflicte" i demana diàleg per canviar-ho

L'eurodiputat Ernest Urtasun (En Comú Podem)
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

L'eurodiputat critica ampliacions aeroportuàries i demana òptica climàtica en infraestructures

BARCELONA, 23 des. (EUROPA PRESS) -

L'eurodiputat dels comuns i vicepresident de Els Verds/Aliança Lliure Europea (Els Verds/ALE), Ernest Urtasun, considera que la marca Catalunya està "lamentablement associada al conflicte" i que el diàleg polític ha de canalitzar-se per sortir d'aquesta dinàmica.

En una entrevista d'Europa Press, ha defensat que el conflicte s'ha d'abordar primer a Catalunya entre els partits; després amb el Govern central; i que la UE espera que el diàleg es multipliqui en aquests nivells: "Sempre hem dit que, en la mesura que pugui, la UE ha de facilitar el diàleg".

Sobre infraestructures, considera que el corredor mediterrani és una prioritat que acumula massa anys de retard, i ha destacat que s'ha de pensar la política d'infraestructures també des d'una òptica climàtica: "Se'm posen els pèls de punta quan sento a Aena dir que els nostres aeroports haurien de continuar creixent", quan s'hauria de buscar suport europeu a la mobilitat en ferrocarril, ha posat com exemple.

Ha destacat la importància de disposar d'una estratègia europea d'igualtat dona-home; d'aprovar directives contra la violència de gènere i la bretxa salarial; i, sobre els menors estrangers no acompanyats que arriben a Catalunya, l'eurodiputat dels comuns ha dit que han "lluitat molt per reforçar la vessant d'integració del gran fons d'immigració".

DIPLOMÀCIA CLIMÀTICA

Sobre el canvi climàtic, ha advocat per que la UE assumeixi com a objectiu una economia plenament descarbonizada el 2050, i una reducció d'emissions d'almenys el 55% pel 2030: "Sense això, la UE no farà la contribució que ha de fer per evitar que la temperatura augmenti més d'1,5 graus".

"Això també requereix alinear la resta de polítiques --monetària, agrícola, d'inversió-- als objectius climàtics", ha avisat Urtasun, que ha defensat que, després de la retirada dels Estats Units de l'Acord de París, la UE haurà de multiplicar-se en el front internacional i desenvolupar una diplomàcia climàtica.

Davant la nova recessió econòmica prevista, ha sostingut que la UE ha de completar la reforma de l'euro, "amb un autèntic pressupost anticíclic i mecanismes d'estabilització automàtics, com una assegurança d'atur europeu", reformes en què considera que la UE va tard.

HABITATGE I ECONOMIA

Sobre projectes que beneficiïn Catalunya, ha citat l'accés a l'habitatge i el control dels lloguers abusius: "La UE té eines jurídiques per ajudar la construcció d'habitatge protegit", controlar fluxos especulatius i abordar els visats d'or --visat de residència per inversió immobiliària--, que encareixen el parc d'habitatge, ha dit.

Li preocupa que la reforma laboral faci perdre capacitat industrial i exportadora: "Els grans grups, quan han de reestructurar, decideixen tancar primer la seva producció aquí, perquè és més barat acomiadar".

A més, considera que la UE ha d'avançar cap a un mínim europeu per evitar "el 'dumping' fiscal que fan els estats membres els uns als altres" a través de l'impost sobre societats, que ha d'acabar, segons Urtasun, que a més defensa recuperar una política industrial forta perquè multinacionals a Catalunya hi continuin.

"Catalunya és la màquina exportadora d'Espanya", ha subratllat Urtasun, que ha advertit que quedaria afectada per un Brexit dur --que creu que no es produirà--; i, preguntat pel seu model de seguretat davant atemptats, ha respost que la cooperació policial i d'intel·ligència a la UE és important, i que han detectat deficiències en els últims anys en aquest àmbit.

el més llegit

 1. 1

  Tres detinguts per vendre marihuana a tota Europa des de Sant Quirze (Barcelona)

 2. 2

  Moren un jove de 20 anys i una noia de 24 en precipitar-se des d'un balcó a Lleida

 3. 3

  Treballen en l'extinció d'un foc en una empresa a Sant Fruitós de Bages (Barcelona)

 4. 4

  L'Ajuntament de Lleida demana al Govern competència en habitatge per mobilitzar pisos buits

 5. 5

  Andorra farà cribratges als alumnes i al personal educatiu abans del retorn a les escoles