Publicat 17/1/2014 15:33:45 +01:00CET

Ernest Maragall aplaudeix la "coherència" dels díscols del PSC i demana un nou partit d'esquerres

El exconseller y líder de Necat, Ernest Maragall
EUROPA PRESS

Advoca perquè continuïn com a diputats, tot i que considera que és una decisió personal

BARCELONA, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

L'exconseller i exmilitant del PSC Ernest Maragall (Necat) ha aplaudit aquest divendres la "coherència" amb la van actuar els diputats socialistes díscols Joan Igansi Elena, Marina Geli i Núria Ventura que es van desmarcar dijous de la disciplina del partit al Parlament en la votació sobre la consulta.

En roda de premsa, ha defensat que hi ha una "connexió directa" entre el que van votar els tres parlamentaris socialistes --'sí' que l'Estat transfereixi a la Generalitat la competència per fer la consulta-- i la ciutadania catalana, una connexió que no té el PSC, que va votar 'no'.

Tot i que ha argumentat que correspon a Elena, Geli i Ventura decidir si deixen l'escó --el partit els ho ha demanat però ells ho rebutgen--, ha advocat perquè continuïn com a parlamentaris perquè considera que Catalunya els necessita "com a diputats actius al servei de decisions" com la que van prendre dijous.

Maragall, diputat autonòmic pel PSC en l'anterior legislatura, es va desmarcar de la disciplina socialista diverses vegades, i no va lliurar l'acta tot i que el partit li ho va demanar: "Em sento identificat. L'experiència que estaran passant em la puc imaginar bastant".

L'exconseller d'Educació i ara president de Necat ha dit que no ha parlat amb els tres díscols després de la votació, i ha conclòs l'única cosa que pot fer es donar-los suport en la seva decisió de votar 'sí' desmarcant-se del grup i "respectar-los profundament".

Tot i que no els ha ofert directament militar en el seu partit, creat fa poc més d'un any quan va abandonar el PSC, després de ser després de preguntar-li per aquesta possibilitat ha dit que Necat té "disponibilitat i està preparada per tot".

EXIDIRIGENTS SOCIALISTES

Amb qui sí ha admès Maragall tenir contacte permanent, a banda de amb organitzacions catalanes d'esquerres de tota mena, és amb els exdirigents del PSC com Monserrat Tura, Joaquim Nadal i Antoni Castells que aquest dijous van signar un manifest de suport a Elena, Geli i Ventura.

Coincideix en el diagnòstic que, davant de la situació actual del PSC, el socialisme catalanista ha de crear una "gran força d'esquerres" potent, solvent i alternativa al partit de Pere Navarro, que defensi sense fissures la celebració d'una consulta d'autodeterminació a Catalunya.

Ha assegurat que no es tracta que tots els socialistes descontents en el PSC passin a militar en Necat, el seu partit, sinó d'aconseguir una "confluència de totes les grans forces d'esquerres" en una formació que tingui una vocació majoritària, defensi la consulta i sigui una alternativa de progrés.

Maragall ha explicat que Necat vol dissoldre's en un projecte més, tot i que ha afirmat que volen tenir un paper en el procés per aconseguir aquesta força progressista: "Som una d'aquestes cèl·lules mare que aquest procés requereix".

S'ha mostrat convençut que el seu partit serà present en les pròximes eleccions catalanes, tot i que encara és d'hora per saber si estarà com "concepte o com organització", és a dir, en solitari o dins d'aquest gran projecte polític d'esquerres que proposa.

El dirigent de Necat Pere Almeda ha recordat que insisteixen a crear amb vista a les europees un gran candidatura unitària de formacions partidàries de la consulta, i ha dit que aquest projecte animaria tant als catalans que la participació a les eleccions europees podria apujar "10, 15 o 20 punts".