Publicat 5/6/2019 12:54:13 +02:00CET

Erkoreka respon a Torrent que Euskadi ja manté "un front de disputa" amb l'Estat, perquè no compleix l'Estatut

Erkoreka respon Torrent que Euskadi ja manté "un front de disputa" amb l'Estat, perquè no compleix l'Estatut
IREKIA - Archivo

Diu que nomenar Franco com a "cap de l'Estat" en l'argumentació del Suprem, "és molt greu" si reflecteix la manera de pensar d'aquests magistrats

BILBAO, 5 juny (EUROPA PRESS) -

El portaveu del Govern Basc, Josu Erkoreka, ha respost aquest dimecres al president del Parlament, Roger Torrent, que Euskadi ja manté "un front de disputa" amb l'Estat, perquè "no compleix la legislació bàsica", amb referència a l'incompliment de l'Estatut de Guernica.

Erkoreka ha contestat d'aquesta manera, en una entrevista a ETB 1, recollida per Europa Press, a l'emplaçament dut a terme aquest passat dimarts per Torrent en la seva visita a Euskadi, per obrir "un segon front davant de l'Estat en la lluita pels drets i les llibertats fonamentals".

El portaveu de l'Executiu autonòmic ha assegurat que "ja sabem que l'Estat fa dures respostes quan està en joc l'interès de l'Estat, i no té límits, els drets humans no són límits per a l'Estat, i això no és nou per a nosaltres".

"Des de Catalunya pensaven que la vulneració dels drets a Euskadi es devia a l'existència d'ETA, i ens deien que, com que teniu a ETA, són durs amb vosaltres i vulneren drets humans, però amb nosaltres no actuaran així. Després s'han adonat que, en el nostre cas, durant molts anys ETA era la raó, però que després era una mera excusa, perquè hem vist nombroses vulneracions dels drets humans a part d'ETA, perquè s'han tancat diaris o es van suspendre diversos membres del Parlament i el Suprem va dictar sentències contra ells", ha explicat.

D'aquesta manera, Erkoreka ha indicat que el Govern Basc té un plantejament respecte a Madrid que "ens arriba del Parlament i està recollit al nostre programa de govern". "Tenim un Estatut encara sense complir --ha destacat--, i això és el que exigim diàriament, perquè, aquells que dia a dia pregonen per l'estat de dret, després no compleixen l'Estatut, que és un fonament de l'estat de dret. Per tant, l'Estat amb nosaltres ja té un front de disputa, perquè no compleix la nostra legislació bàsica".

COP D'ESTAT

D'altra banda, el portaveu del Govern Basc ha considerat que, el fet que el fiscal de sala del Suprem Javier Zaragoza critiqués aquest passat dimarts durant el judici pel procés de "cop d'estat" els fets a Catalunya la tardor del 2017, significa que "el que ho fa servir té un plantejament polític sobre els fets i que, segurament, no compleix les condicions adequades per prendre una decisió independent amb imparcialitat".

"Aquestes expressions i d'altres les utilitzen els partits en la bel·ligerància política. Però, quan aquestes expressions que poden ser legítimes al debat polític s'utilitzen a nivell institucional i, especialment, en un judici, demostren uns prejudicis polítics, que no són els més convenients per poder donar una resolució imparcial", ha assegurat.

FRANCO

Josu Erkoreka també s'ha referit a la decisió del Tribunal Suprem de paralitzar el trasllat de les restes de Franco del Valle de los Caídos al cementiri d'El Pardo, i ha considerat que, el fet que els magistrats nomenin el dictador com a "cap de l'Estat" en la seva argumentació, "és molt greu si reflecteix la seva manera de pensar".

En aquest sentit, ha afirmat que és "un gran error" designar Franco cap de l'Estat i que això "enfosqueix, perverteix i enterboleix el sentit" de la interlocutòria sobre la paralització del trasllat de les restes del dictador.

"Introduir una declaració així en la interlocutòria, dient que Franco va ser cap de l'Estat des de l'1 d'octubre del 1936, ensorra de dalt a baix el sentit de la interlocutòria. És un gran error, i no vull pensar que els que l'han escrit pensen això de debò, perquè, si pensen així i han mostrat el seu pensament o plantejament, seria encara més greu. Si els fets reflecteixen la seva manera de pensar, és molt greu", ha insistit.