Publicat 24/03/2014 15:07

ERC veu un "principi d'acord" per aprovar la llei electoral sense l'aval del PP i PSC

Anna Simó, ERC
EUROPA PRESS

C's nega que recolzi l'última proposta plantejada, el que impediria una majoria suficient

BARCELONA, 24 març (EUROPA PRESS) -

La portaveu d'ERC i vicepresidenta primera del Parlament, Anna Simó, ha assegurat aquest dilluns que hi ha "un principi d'acord entre diverses formacions" per aprovar la llei electoral catalana en què no hi hauria ni el PSC ni el PP.

En roda de premsa, ha explicat que la nova llei tindria ja el suport imprescindible perquè prosperi de 90 diputats de l'hemicicle català, el que significa que l'avalarien, a banda dels republicans, com a mínim CiU, ICV-EUiA i C's.

Tot i això, fonts de C's han negat que recolzin l'última proposta que es va posar sobre la taula i que consideren allunyada dels objectius amb els quals es a oferir la ponència de la llei electoral, augmentar la proporcionalitat i millorar la relació dels diputats amb els electors fomentant mecanismes de proximitat.

L'última proposta estudiada pels grups consistia en una modificació de l'actual repartiment d'escons per províncies, restant dos diputats a Lleida, un a Tarragona i un a Girona per sumar aquestes quatre places a Barcelona, el que corregiria en part la desproporció actual entre nombre d'habitants i representació al Parlament.

Així, la província de Barcelona passaria de tenir 85 a 89 escons, Tarragona i Girona en perdria un cadascuna quedant-se amb 17 i 16 respectivament, i Lleida --amb menor densitat de població-- seria la més perjudicada cedint dos escons i passant a tenir-ne 13 pels 15 amb els quals compte actualment.

Aquesta proposta, que tots els grups consideren "de mínims", hauria recollit el suport amb matisos de CiU, ERC i, a més, ICV-EUiA, que malgrat defensar una major proporcionalitat l'avalaria per poder desenvolupar així tota la part de la llei electoral relacionada amb l'Administració electoral, un avenç que els ecosocialistes consideren imprescindible.

CiU, ERC i ICV-EUiA sumen 84 vots, per la qual cosa per poder tirar endavant la llei electoral cal que aconsegueixin el suport de, com a mínim, un dels grups de PSC, PP i C's, ja que amb el suport de la CUP --tres diputats-- tampoc s'arribaria als 90 avals necessaris perquè prosperi una reforma d'aquestes característiques.

Simó ha explicat que ERC dóna suport a la llei que s'està tramitant perquè avança en tres objectius que els republicans consideren fonamentals: "Millora la proporcionalitat, la representació territorial i desbloqueja llistes", ha argumentat.

Ha assegurat que el seu partit advoca per "ampliar la majoria" amb socialistes i populars, però ha sentenciat que la que hi ha actualment ja sigui suficient per poder treure la llei endavant i aconseguir que Catalunya deixi de ser l'únic territori de l'Estat sense llei electoral pròpia.

REUNIÓ AJORNADA

Al principi tots els grups s'havien emplaçat a una nova reunió aquest dilluns a la tarda en la qual calia recuperar el sistema de doble vot --un per a la candidatura general i un altre pel diputat de proximitat-- amb unes circumscripcions diferents a les estudiades fins ara, però segons han explicat diverses fonts a Europa Press la trobada ha estat ajornada.

Del resultat d'aquesta reunió dependrà si els grups segueixen treballant en la redacció d'una llei electoral catalana --és l'única autonomia que no té un model propi--, o si es tanca un altre cop sense acord una ponència que ja ha fracassat en anteriors legislatures.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés