Actualitzat 24/07/2014 19:42

ERC veu injust que víctimes de terrorisme o violència de gènere tinguin justícia gratuïta tot i que posseeixin diners

Demana ampliar aquest dret en el cas de persones amb discapacitat

MADRID, 24 jul. (EUROPA PRESS) -

ERC considera injust que totes les víctimes de terrorisme, violència de gènere o tracta d'éssers humans tinguin dret a la justícia gratuïta tot i que tinguin ingressos suficients per costejar-se un advocat.

Entén que la nova llei d'assistència jurídica gratuïta ha d'eliminar aquesta qüestió o, si no, ser acompanyada d'una dotació econòmica que permeti garantir una despesa que augmentarà "exponencialment".

Així figura en les esmenes, a les quals ha tingut accés Europa Press, que ha presentat ERC al projecte de llei d'assistència jurídica gratuïta, que estén aquest dret a determinats col·lectius i associacions amb independència de quins siguin els seus recursos econòmics.

Per a la formació catalana, aquesta extensió és "injusta, discriminatòria i contrària" a l'essència mateixa de la justícia gratuïta, que cal destinar als més desafavorits.

Segons precisa, el fet que aquestes víctimes hagin de ser defensades immediatament i amb caràcter prioritari tot i que després hagin d'acreditar la insuficiència de recursos per litigar.

Si el Govern decideix mantenir tal regulació, adverteix que la llei deu acompanyar-se d'una "dotació econòmica suficient ja que l'increment en la despesa pot multiplicar-se exponencialment".

Això sí, ERC insta a reconèixer amb caràcter general l'assistència jurídica gratuïta per a les persones amb discapacitat amb un llindar d'ingressos per sota del quíntuple de l'IPREM (Indicador Públic de Renda d'Efectes Múltiples) ja que tenen despeses extraordinàries com a conseqüència de la seva situació.

PROXIMITAT ENTRE ADVOCAT I CIUTADÀ

ERC defensa una de les reivindicacions de l'Advocacia, com és el fet que l'advocat disposi d'un despatx obert a l'àmbit del col·legi al qual estigui adscrit. Això ajuda a la relació de confiança i a l'assistència contínua dels lletrats d'ofici amb els ciutadans.

"La relació entre tots dos requereix contínues i freqüents entrevistes entre ells al llarg del curs del procediment judicial, el que portaria a l'absurd de carregar sobre el ciutadà l'obligació de desplaçaments de fins a tres hores per poder mantenir una entrevista amb el professional assignat, cada vegada que necessiti mantenir-la", diu.

Conclou, en una comparació "simplista", que "a ningú se li acudiria obligar en l'àmbit sanitari els ciutadans a ser visitats per un metge situat a més de tres hores, existint disponibilitat de professionals de la salut més pròxims al ciutadà".




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés