Publicat 15/03/2020 21:49

ERC veu en el comunicat del Rei "una confessió" i insta els altres grups a activar una investigació al Congrés

Compromís registra al Congrés la seva petició per a la creació d'una comissió d'investigació sobre Juan Carlos I
Eduardo Parra - Europa Press

MADRID, 15 març (EUROPA PRESS) -

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, considera que el comunicat ems aquest diumenge per Felip VI suposa "una confessió en tota regla" sobre les actuacions del seu pare, Joan Carles I, i ha anunciat que es posar en contacte amb la resta de grups parlamentaris perqu la Cambra obri una investigació.

Així ha reaccionat Rufián després de conixer la decisió del cap de l'Estat de renunciar a l'herncia personal que li pugui deixar el seu pare i de treure al Rei Emrit l'assignació personal.

"Ens posarem en contacte aquesta mateixa nit amb la resta de grups parlamentaris per activar tots els mecanismes d'investigació al nostre abast amb el major consens i fora possible. Ja n'hi ha prou d'impunitat", ha escrit Rufián en un missatge de Twitter, recollit per Europa Press.

Fa dues setmanes, després de saber-se les últimes notícies sobre els suposats comptes i donacions atribudes al Rei emrit, tant ERC com el Grup Plural, d'una banda, com Unides Podem, per una altra, van registrar sengles peticions al Congrés demanant la creació d'una comissió perqu investigués les presumptes irregularitats comeses per Joan Carles I.

EL PSOE I PODEM, EN DESACORD

En concret, la iniciativa dels independentistes catalans i del Grup Plural, que integren JxCat, Compromís, Més País i BNG pretenia que la Cambra baixa investigués els presumptes comptes irregulars del Rei emrit a Sussa i altres paradisos fiscals, així com determinar les corresponents responsabilitats "civils, tiques i polítiques" de l'ex cap de l'Estat.

Per la seva banda, el text d'Unides Podem parlava de la "presumpta comissió de, entre altres, possibles delictes de blanqueig de capitals" i indicava que "no resulta descartable que els mateixos s'estiguin executant actualment o s'haguessin executat amb posterioritat" l'abdicació de don Joan Carles, aix és, en 2014, moment en qu, segons subratllaven, "va deixar de ser inviolable".

No obstant aix, com en iniciatives similars presentades en ocasions anteriors --també per part dels de Pablo Iglesias--, la Mesa del Congrés, sobre el criteri expressat pels lletrats, va rebutjar el passat dia 10 tramitar ambdues peticions. En la votació es va evidenciar una nova divisió entre els socis de Govern: mentre Unides Podem va recolzar la tramitació, el PSOE va recolzar la seva inadmissió al costat del PP i Vox.

En el seu informe, els lletrats van justificar el seu rebuig reiterant els antecedents i la interpretació que el Tribunal Constitucional ve fent sobre la posició de la Prefectura de l'Estat, que, segons alleguen, el Rei és "inviolable" conforme al que estableix la Carta Magna. Els serveis jurídics de la Cambra sempre s'han oposat a qualificar iniciatives de control a la Corona.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés