Publicat 25/5/2020 14:42:04 +02:00CET

ERC té "vies obertes" amb el Govern i insisteix a posar data a la taula de diàleg

La secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, en roda de premsa telemàtica.
EUROPA PRESS

Afirma que no li consta "cap negociació oberta" per prorrogar l'estat d'alarma

BARCELONA, 25 maig (EUROPA PRESS) -

La secretària general adjunta i portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha afirmat aquest dilluns que manté "vies obertes" amb el Govern central i ha insistit a fixar una data per reprendre la taula de negociació entre el Govern central i la Generalitat sobre el conflicte a Catalunya.

En roda de premsa telemàtica, ha dit que encara no hi ha "concrecions" per part del Govern de Pedro Sánchez sobre la data per reprendre la taula de diàleg, però que li consta el compromís de l'Executiu central de poder-la reprendre.

Malgrat la falta de concrecions, ha sostingut que hauria de poder-se celebrar al més aviat possible i ha avisat que ERC pressionarà al Govern per poder concretar aquesta nova data.

"Si pot ser abans de l'estiu, perfecte. És el que hauria de succeir", ha assegurat, després que la líder dels comuns en el Parlament, Jéssica Albiach, hagi dit que veu possible que la taula es reprengui abans d'estiu si es manté el bon ritme de descens de la pandèmia.

A més, ha obert la porta a que la primera reunió de la taula de diàleg es pugui celebrar de forma telemàtica: "No tindríem cap inconvenient".

"ACTIVAR LA UCI SOCIAL"

A part de la taula de diàleg, Vilalta ha plantejat diverses mesures econòmiques i socials per "activar la UCI social" després de la pandèmia, com allargar els expedients de regulació temporal d'ocupació (ERTE) per causa de força major i mesures complementàries en l'àmbit laboral per garantir drets.

També ha reclamat que les ajudes que arribin dels fons europeus es puguin cogestionar entre l'Estat i la Generalitat perquè el Govern tingui capacitat de gestió, ha plantejat mesures per garantir la conciliació de les famílies amb fills o persones al seu càrrec, i regularitzar a les persones sense papers.

La dirigent republicana ha afegit que és necessari preparar en paral·lel un pla B per si hi ha rebrots, de manera que es vagin concretant normatives i lleis de salut pública per "permetre donar resposta a futurs rebrots en els propers mesos i no aplicar uns instruments que siguin molt agressius per als drets i la capacitat de decisió de la ciutadania".

Per a ella, aquestes demandes "van més enllà" de l'estat d'alarma perquè creu que s'emmarquen en la fase d'anar concretant aquestes mesures per a la recuperació econòmica i social, i ha assenyalat que el mateix Govern ja ha reconegut que pot no haver-hi més pròrrogues de l'estat d'alarma.

Ha assegurat que no li consta "cap negociació oberta sobre l'estat d'alarma perquè s'ha verbalitzat que potser no fa falta", i ha tornat a recriminar que el Govern de Pedro Sánchez optés per pactar l'última pròrroga amb Cs en lloc d'amb ERC.