Publicat 17/01/2021 16:20CET

ERC recupera la llei contra el frau fiscal per a la seva proposta per recaptar Patrimoni a tot el país

El portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats,  Gabriel Rufián.
EUROPA PRESS/E. Parra. POOL - Europa Press

MADRID, 17 gen. (EUROPA PRESS) -

Esquerra Republicana ha recuperat per a la tramitació del projecte de llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal, la seva proposta per assegurar la recaptació de l'Impost sobre el Patrimoni a tot el país.

Els republicans catalans, que ja van presentar aquesta esmena per incorporar-la al projecte de Pressupostos Generals de l'Estat del 2021, busquen un altra vegada el seu debat i votació al Congrés dels Diputats, malgrat haver compromès amb el Govern central els treballs per a l'harmonització fiscal entre territoris.

Concretament, segons l'esmena a la qual ha tingut accés Europa Press, ERC proposa la creació d'una quota estatal d'aquesta figura fiscal, el rendiment de la qual suposa un ingrés de l'Estat que no cedeixen les comunitats autònomes i en què no es podran aplicar normes autonòmiques.

Això significa que els contribuents de la Comunitat de Madrid, territori on aquesta figura tributària està bonificada al 100%, sí haurien d'estar subjectes al pagament d'aquest impost i que si aquesta comunitat decidís no recaptar per aquesta figura, sí ho faria l'Administració central.

CONTRA UNA CARRERA FISCAL "A LA BAIXA"

Tot això amb la finalitat de fer front, argumentA ERC, a una "competència fiscal a la baixa" entre comunitats, amb el risc de desaparició d'aquesta figura i que, a més de minvar la capacitat recaptatòria d'aquestes administracions, també impacta en altres figures, com les de Successions i Donacions o l'IRPF.

Així, expliquen que en les comunitats on Patrimoni està bonificat al 100% i Successions i Donacions "és pràcticament inexistent", existirà un incentiu per sobrevalorar els actius perquè quan s'alienin es minimitzi la plusvàlua i es minimitzi la càrrega fiscal en IRPF.

HARMONITZACIÓ FISCAL ACORDADA AMB EL GOVERN CENTRAL

Tot i que aquesta esmena no s'inclou als Pressupostos, el Govern espanyol sí que va acceptar en l'acord amb ERC el 'sí' dels independentistes als seus comptes una comissió bilateral per estudiar la reforma fiscal integral i un grup de treball específic per a la reforma de Patrimoni.

En aquest acord es contempla la possibilitat d'establir uns tipus mínims i màxims en altres impostos cedits a les administracions autonòmiques, com el de Successions i Donacions.

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés