Actualitzat 26/11/2019 15:12:42 +00:00 CET

ERC recalca que si el PSOE no accepta un calendari per a la taula, rebutjarà la investidura de Sánchez

El diputat al Congrés dels Diputats per ERC, Gabriel Rufian aplaudeix durant la nit electoral del 10N al Pavelló de l'Estació del Nord de Barcelona (Catalunya, Espanya), on el partit segueix els resultats de l'escrutini, 10 de novembre del 2019.
David Zorrakino - Europa Press

"Cada vegada que hem vist un Pedro Sánchez feble i derrotat, se'l pot arribar a asseure en una taula de diàleg", diu Rufián

MADRID, 26 Nov. (EUROPA PRESS) -

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha volgut deixar clar aquest dimarts que, si el PSOE no accepta el compromís de crear una taula de diàleg entre el Govern espanyol i la Generalitat, amb un calendari, els tretze diputats de la formació votaran en contra de la investidura de Pedro Sánchez, i farà impossible que prosperi.

En declaracions al Congrés, Rufián ha explicat que hi ha una fase de negociació diàleg prèvia a la investidura, que és la que han de protagonitzar el PSOE i ERC, com a partits guanyadors en el conjunt d'Espanya i a Catalunya, per emmarcar el diàleg sobre el que denomina "el conflicte polític inequívoc" de Catalunya.

Els equips negociadors de tots dos partits tenen previst reunir-se aquest dijous per començar a parlar sobre l'assumpte, una vegada que les bases dels respectius partits hagin avalat la negociació.

L'objectiu d'aquesta primera fase serà el de "mirar d'aconseguir un compromís de taula de diàleg entre governs per resoldre el conflicte polític", així com fixar "sí o sí" un calendari.

DIÀLEG ENTRE GOVERNS "D'IGUAL A IGUAL"

I després de la investidura, segons el parer de Rufián, ha d'obrir-se una taula de diàleg institucional entre els dos Governs, "d'igual a igual", per buscar "una solució de país". En aquesta segona fase es pot tenir també en compte l'opinió d'altres col·lectius, com els sindicats o el món estudiantil, tot i que no sigui físicament.

Però si el PSOE no comença per comprometre's a aquest segon procés i no es fixa un calendari per a això, no hi haurà investidura ni diàleg entre governs. "Sense un calendari, sense un compromís, la segona fase no pot existir", ha subratllat.

Per a aquest primer procés entre els dos partits ha aconsellat discreció perquè "el soroll, les piulades, les intervencions en platós de televisió, no ajuden. "La millor manera perquè no se solucioni és començar a taquigrafiar el que passa. Menys missatges de Whatsapp i una miqueta més de despatxos --ha assenyalat--. El que vam aprendre fa sis mesos és que com menys soga comprem, millor".

També ha reconegut certa desconfiança en el PSOE, que té "un històric d'incompliments" a Catalunya, i en Pedro Sánchez, que al seu parer s'ha dedicat tota la campanya electoral "a insultar i criminalitzar" els mitjans públics catalans, l'escola pública i els dos milions i mig de votants del referèndum de l'1-O. "Si ara Pedro Sánchez s'abraça amb Pablo Iglesias o amb el papa de Roma, no deixa de ser qui era", assegura.

Això sí, creu que, després de les eleccions generals del 10 de novembre, és un Pedro Sánchez "derrotat", almenys a Catalunya, per la qual cosa confia que el diàleg prosperi: "Cada vegada que hem vist un Pedro Sánchez feble i derrotat, se'l pot arribar a asseure en una taula de diàleg", ha defensat Rufián.

EL CONTEXT HA CANVIAT, ARA HI HA CONDEMNES DE PRESÓ

El dirigent d'ERC ha volgut deixar clar que el seu partit és independentista i que no ho deixarà de ser, alhora que reconeix que el context polític ha canviat respecte al mes de juliol perquè ara ja hi ha una sentència del Tribunal Suprem amb condemnes de gairebé cent anys pel referèndum il·legal del 2017.

"Seria un oxímoron parlar d'un govern progressista i fer el desentès a coses que passen, gent a la presó o a l'exili", ha dit.

Per això, ja no es conforma amb crear una comissió parlamentària o amb els mecanismes de negociació bilateral que recull l'Estatut.

Tampoc li preocupa el possible escenari electoral a Catalunya, ni vol barrejar la taula de diàleg amb futures negociacions pressupostàries. "Volem resoldre la investidura, però no pidolem amb cadires, ni amb gestos ni amb fotos. Hi ha un conflicte polític inequívoc que volem resoldre i no li posem un preu", ha dit.