Publicat 17/6/2019 15:35:16CET

ERC rebutja que els pactes municipals hagin obert una "esquerda" en el Govern

ERC manté la incògnita sobre la investidura de Sánchez i diu que "no és urgent" decidir
EUROPA PRESS

Defensa que hi hagi acords amb forces no sobiranistes en virtut de l'"autonomia local"

BARCELONA, 17 juny (EUROPA PRESS) -

La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha rebutjat aquest dilluns que les disputes locals amb JxCat en alguns ajuntaments hagin obert alguna "esquerda" en el Govern, en el qual aquests dos partits són socis, i ha desvinculat les dinàmiques locals de les relacions a la Generalitat.

"No considerem que hi hagi cap esquerda pels pactes que hi ha hagut al territori", ha resumit la republicana en roda de premsa, que ha defensat que no cal confondre certes disputes locals amb la situació general de les forces independentistes.

ERC s'ha compromès "a continuar treballant per fer real la República catalana" tant des dels ajuntaments com des de la Generalitat, i ha confiat que totes les forces sobiranistes treballin unides en la mateixa direcció.

Vilalta no ha volgut polemitzar ni amb JxCat ni amb el president de la Generalitat, Quim Torra, qui aquest diumenge va assegurar que alguns pactes locals de partits independentistes --d'ERC però també de JxCat-- amb el PSC eren "incomprensibles" i restaven força al soberanisme.

"No valorarem el que diuen altres formacions", ha resolt Vilalta, que ha defensat que la dinàmica general als municipis és d'unió de l'independentisme i que, si hi ha hagut pactes amb grups no independentistes, és en virtut de l'autonomia local que tenen les seccions locals dels partits.

Vilalta ha assegurat que en tots els governs locals en els quals hi sigui ERC es treballarà "per la justícia local i la República catalana", encara que eventualment comparteixi regidories amb partits que no estiguin en la mateixa línia política.

ERC ha defensat que la seva estratègia d'"eixamplar la base" de partidaris de la independència ha funcionat, i ha recordat que en les municipals han aconseguit 359 alcaldies, incloses les de Tarragona i Lleida, més de 3.000 regidors i de 800.000 vots.

Després de defensar que el Govern està cohesionat, no ha volgut fer cap "hipòtesi" sobre un hipotètic avançament de les eleccions catalanes i ha recordat que, en qualsevol cas, la competència exclusiva per fer-ho és del president de la Generalitat.

BARCELONA I "LA LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ"

Preguntada per si el partit ha fet autocrítica per no haver aconseguit l'Alcaldia de Barcelona malgrat haver guanyat les eleccions, ha assegurat que sempre la fan, però que en aquest cas consideren que el problema ha estat que no hi ha hagut "negociacions honestes" per part de BComú.

Sobre els esbroncs que es van viure a la plaça Sant Jaume contra el nou equip de govern municipal, ha dit que ERC hagués preferit un to més constructiu, positiu i tranquil, però ha assegurat que tots van entrar dins de "la llibertat d'expressió".

Sobre la ruptura entre Cs i Manuel Valls a l'Ajuntament de Barcelona, ha replicat que és "un problema entre ells" i que el que realment preocupa a ERC és que Colau hagi volgut els vots de l'ex-primer ministre francès per desbancar Ernest Maragall de l'Alcaldia.