Publicat 31/10/2019 18:38:34CET

ERC proposa en el seu programa una "gran aliança" per l'amnistia i negociar un referèndum

El candidat d'ERC a les eleccions generals,  Gabriel Rufián, durant la seva intervenció a la seu d'ERC després de conèixer-se els resultats electorals.  (ARXIU)
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

BARCELONA, 31 oct. (EUROPA PRESS) -

ERC ha donat a conèixer aquest dijous el seu programa electoral per als comicis del 10N, en què proposa teixir "una gran aliança popular i democràtica per a un acord polític" d'amnistia dels presos sobiranistes, i planteja negociar amb l'Estat un referèndum d'autodeterminació.

En el document, recollit per Europa Press, els republicans exposen les propostes que volen portar al Congrés i al Senat, i situen l'autodeterminació, l'amnistia i el diàleg amb l'Estat com les seves principals bases.

Defensen que l'amnistia és un concepte jurídic internacionalment reconegut per a situacions d'excepcionalitat política, com la que viu Catalunya actualment, consideren, i que "suposa el reconeixement que les persones represaliades ho estan per les seves idees polítiques i se'ls eximeix de qualsevol culpa".

Així mateix, com ja ve defensant ERC en els darrers mesos, plantegen negociar amb el Govern central la convocatòria d'un referèndum d'autodeterminació a Catalunya i afegeixen que ha de tenir "mediació internacional".

Així mateix, insisteixen que el seu objectiu és forçar una resolució democràtica al conflicte català "mitjançant el diàleg que impliqui el reconeixement i el respecte a la voluntat democràtica de la ciutadania de Catalunya i que ha de passar necessàriament per una negociació, on s'acordi l'amnistia i la celebració d'un referèndum".

"ERC es mantindrà ferma en la defensa de la imprescindibilitat d'un diàleg sense condicions prèvies per fer possible una negociació per aconseguir els acords necessaris per arribar a una solució que depengui de l'exercici del dret a l'autodeterminació per part de la ciutadania de Catalunya mitjançant un referèndum", argumenta en el programa.

No obstant això, adverteix que, si el Govern es nega a dialogar, ERC apostarà per fer efectiva la independència, tot i que no planteja cap termini de temps: "Si l'enroc de l'Estat romangués immutable en el temps i el context afavorís una alternativa democràtica i pacífica d'un altre tipus, ERC no desaprofitaria l'ocasió de fer efectiva la república catalana".

DEFENSAR UN REFERÈNDUM SOBRE LA MONARQUIA

En altres punts del programa, ERC assegura que defensarà la convocatòria d'un referèndum a l'Estat sobre monarquia o república, i també advoca per despenalitzar el delicte d'injúries a la Corona.

També defensa suprimir el Senat perquè "no compleix les funcions de cambra territorial" i eliminar els ministeris que tinguin competències exclusives que recauen en les autonomies.