Publicat 09/02/2024 11:59

ERC proposa aturar els acords de lliure comerç de la UE i destinar els ajuts de la PAC a petits pagesos

Archivo - Uns pagesos al camp
Rey Sotolongo - Europa Press - Archivo

MADRID, 9 febr. (EUROPA PRESS) -

ERC ha registrat una proposició no de llei al Congrés per demanar que es paralitzin els acords de lliure comerç amb tercers països i que es flexibilitzin els ajuts de la política agrària comuna (PAC) perquè arribin majoritàriament a petits i mitjans agricultors.

La formació adverteix en la proposta, recollida per Europa Press, que la situació del sector primari "ha arribat a un punt límit" per una combinació de factors que passen per l'increment de costos de producció, un "excés de burocràcia" associat a la PAC i les dificultats derivades del canvi climàtic, que ha provocat protestes del sector primari a Espanya, França, Alemanya, Bèlgica, Itàlia, Polònia i Romania.

A tot plegat, diu ERC, s'hi afegeix una "competència deslleial" de tercers països derivada de la manca de control en les importacions i els múltiples convenis de lliure comerç signats pel Govern central, especialment el de Mercosur. El grup denuncia que els productors autòctons "no poden competir amb els preus, molt més baixos, dels productes originaris dels mercats internacionals".

ERC també alerta en la proposta sobre la "ineficàcia" de la llei de cadena alimentària, amb la qual es volia prohibir les pràctiques deslleials perquè els preus que els pagesos cobren pels seus productes cobreixin, si més no, els costos de producció, com també més control per part de l'Agència d'Informació i Control Alimentari.

"La ineficàcia d'aquesta norma per solucionar aquesta problemàtica ja s'ha anat provant des que va entrar en vigor i, en conseqüència, els pagesos tenen pèrdues des de fa quatre anys", postil·la la iniciativa.

TRES MESOS PER CANVIAR LES COSES

En aquest escenari, ERC proposa que en el termini de tres mesos es flexibilitzin les exigències burocràtiques europees en l'accés als ajuts de la PAC, que aquests recursos es destinin en gran part a petits i mitjans agricultors i que es modifiqui la llei de la cadena alimentària perquè s'evitin les vendes a pèrdues.

Així mateix, els republicans insten el Govern central a paralitzar la negociació d'acords de lliure comerç amb tercers països, aplicar més control a les importacions i establir les clàusules mirall en el comerç amb països de fora de la Unió Europea.

Contadorwww.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés