Publicat 1/7/2019 14:25:28 +02:00CET

ERC pregunta a Sánchez si "està disposat a arribar a una investidura fallida" per no fer un gest

La portaveu d'ERC, Malta Vilalta
EUROPA PRESS

BARCELONA, 1 jul. (EUROPA PRESS) -

La portaveu d'ERC, Malta Vilalta, ha explicat que hi ha un debat intern en el partit sobre si s'abstindran en la investidura de l'actual president del Govern en funcions, Pedro Sánchez, al que ha demanat un gest i s'ha preguntat si està "disposat a arribar a una investidura fallida perquè no ha parlat amb ningú".

En roda de premsa aquest dilluns a la seu d'ERC, ha dit: "Li demanem que d'alguna manera es mogui, es pronunciï, que què pensa fer, que faci alguna cosa!, perquè no pot ser que obviï els resultats de molts milers de vots que va haver-hi a les urnes el 28 d'abril".

Ha dit que la posició del seu partit no ha variat: "No hi haurà ni xecs en blanc ni línies vermelles. El que demanem és respecte, la qual cosa demanem és que es llegeixin els resultats electorals" ja que a Catalunya va guanyar ERC i va créixer l'independentisme i el suport als qui defensen que és necessari dialogar per a una solució democràtica, mentre que veu irresponsabilitat en Sánchez fins avui.

"Pensa ser un líder responsable i valent per assumir aquesta lectura dels resultats electorals, i per tant posar-se a treballar, o pensa fins i tot estar disposat a arribar a una investidura fallida perquè no ha parlat amb ningú?", ha dit.

En preguntar-se-li si hi ha hagut contactes amb altres grups, ha dit que sí, però de cortesia: "No estaria malament que hi hagués més contactes directes, i que no hi hagués només contactes tímids, o petits o en privat, sinó que hi hagués la voluntat del mateix Pedro Sánchez per començar aquest diàleg i aquesta negociació que ens permetés construir aquesta solució democràtica".

Sobre que ERC estigui més a prop de Bildu per pactar una eventual investidura de Sánchez que dels seus socis de Govern, JxCat, Vilalta ha dit que un acord estratègic amb els independentistes bascos "és compatible" amb generar accions conjuntes amb les forces catalanes, i ha vist necessari generar complicitats perquè l'Estat s'atengui a totes les demandes.

Davant una possible repetició d'eleccions, ha dit: "Les urnes per a ERC sempre són assumibles, mai ens fan por", i a la qüestió de si preveuen preguntar les bases sobre una abstenció per investir Sánchez, ha dit que aquestes decisions les prenen els òrgans interns del partit, de representació, escoltant al màxim totes les opinions.

DIPUTACIÓ DE BARCELONA

Sobre si veu possible pactar amb el PSC a la Diputació de Barcelona, ha dit: "Nosaltres mai hem vetat gent a l'hora de negociar ni parlar", recordant que van ser els socialistes els qui no van voler negociar a l'Ajuntament de Barcelona, i ha afegit que tenen una aproximació global amb JxCat que prioritzen, i des d'aquesta priorització, veuen necessari materialitzar acords.

Ha dit que li consta "que hi ha un equip negociador que està liderant converses obertes", encara que no pot confirmar quins, que segueixen la lògica d'arribar a majories per tenir una institució de caràcter republicà, social i progressista, mentre que també hi ha negociacions a la Diputació de Tarragona però quan es tanquin tots els serrells ja s'anunciaran.

INCENDI A RIBERA D'EBRE

Vilalta ha iniciat la seva intervenció esmentant l'incendi a la Ribera d'Ebre (Tarragona), i ha agraït "el gran treball de tots els serveis d'emergències que han actuat", així com dels alcaldes de la zona i totes les persones implicades i voluntaris que han permès que no hi hagi conseqüències encara pitjors.

També ha mostrat la seva solidaritat amb els territoris confrontants, i el seu compromís per treballar cap a "un model de gestió del territori que ajudi a prevenir" i que no es tornin a produir situacions d'aquestes característiques, a l'espera de tenir tota la informació sobre l'incendi.