ERC pregunta a Marlaska si pensa indemnitzar els CDR detinguts en l'operació Judes

Publicat 10/1/2020 17:18:05CET
El ministre de l'Interior en funcions, Fernando Grande-Marlaska, arriba al Congrés dels Diputats, Madrid (Espanya), 7 de gener del 2020.
Jesús Hellín - Europa Press

MADRID, 10 gen. (EUROPA PRESS) -

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, vol saber si el ministre de l'Interior, encara en funcions, Fernando Grande-Marlaska, pensa indemnitzar els nou membres dels Comitès de Defensa de la República (CDR) que es van detenir el passat 23 de setembre i que els han acabat deixant en llibertat sota fiança.

Per Rufián, l'operació Judes va ser "sens dubte" una actuació "irregular, injusta i salvatge" per la qual el ministre ha de retre comptes. Per això, ha sol·licitat que comparegui a la Comissió d'Interior del Congrés.

Mentre arriba aquesta compareixença, Rufián ha registrat una bateria de preguntes, que ha recollit Europa Press, en les quals recorda que, segons alguns mitjans, Grande-Marlaska no coneixia tots els detalls de l'operació de la Guàrdia Civil, ni tampoc La Moncloa.

"AGRESSIVA" ACTUACIÓ DE LA POLICIA

En aquest context, ERC recalca que continua sense saber-se com es va gestar aquesta operació ni quins són els "indicis reals i tangibles" que van motivar "una actuació tan agressiva" de les forces i cossos de seguretat de l'Estat.

Per als independentistes, una actuació com aquesta hauria de ser objecte de mesures disciplinàries i comportar mecanismes de control per evitar futurs errors en la cadena informativa. En aquest sentit, interroguen el ministre sobre les mesures que pensa dur a terme i també si creu que la Guàrdia Civil va complir amb el seu deure de "neutralitat política".

Així, les preguntes que ha registrat Rufián pretenen aclarir, entre d'altres, si Grande-Marlaska ha pensat en la possibilitat de reparar "el perjudici infligit" tant als membres dels CDR com als seus entorns familiars".

QUINS INDICIS TENIEN?

El portaveu dels independentistes també vol saber si el Ministeri de l'Interior ha començat cap investigació per conèixer "on va fallar la cadena informativa" i quins eren els "indicis reals" que justificaven l'actuació policial.

Finalment, Rufián pregunta al ministre de l'Interior que revalidarà en el càrrec si la Guàrdia Civil ha actuat de manera semblant "contra membres de la ultradreta, per exemple en casos en què s'ha demostrat que posseïen armes".

Contador