Publicat 09/11/2021 12:27CET

ERC planteja endurir els trams més alts de l'IRPF a l'estalvi i més desgravacions al vehicle elèctric

Arxiu - El portaveu parlamentari d'ERC,  Gabriel Rufián, en una sessió plenària al Congrés
Alberto Ortega - Europa Press

MADRID, 9 nov. (EUROPA PRESS) -

ERC vol endurir en els pressupostos generals de l'Estat (PGE) els trams més alts de l'IRPF a les rendes de l'estalvi, rebaixar l'IVA als productes d'higiene femenina, serveis veterinaris, productes culturals i activitats esportives, i una bateria d'incentius fiscals per la compra de vehicles elèctrics.

Així consta en les esmenes d'aquesta formació amb la qual el Govern central aspira a aprovar els nous comptes al Congrés.

En les esmenes, recollides per Europa Press, ERC planteja elevar els tipus aplicats a les rendes de l'estalvi en l'IRPF i crear un nou tram per augmentar-ne la progressivitat.

Actualment, l'estalvi està gravat al 13% a partir dels 200.000 euros en l'IRPF, un tipus que ERC proposa començar a aplicar a partir d'estalvis superiors als 100.000 euros, i elevar la tributació al 15% a partir dels 300.000 euros.

Així, esgrimeix aquesta formació, augmentaria la progressivitat de l'IRPF, tenint en compte que els rendiments que procedeixen de l'estalvi són més grans a mesura que augmenta la renda dels contribuents.

Així, segons estadístiques de l'IRPF el 2018 que ha publicat l'AEAT, recollides per ERC, a Espanya els contribuents amb una base imposable de més de 60.000 euros representen el 4% de contribuents de l'IRPF i acumulen el 74% de la base imposable d'estalvi.

No obstant això, lamenten, la base estalvi està gravada amb tipus impositius més baixos que la base general, i presenta els contribuents amb rendes de més de 600.000 euros un tipus mitjà inferior al tram anterior (entre els 150.000 i 600.000 euros).

En l'IVA, ERC defensa rebaixar el tipus al 4% per a productes d'higiene femenina (esmena que ha registrat conjuntament amb EH-Bildu), però també per a productes culturals (entrades a museus, galeries d'art, cinemes, teatres, concerts i altres espectacles culturals en viu); el d'activitats físiques; bolquers, teleassistència, ajut a domicili, centres de dia o de nit i residències.

Al 10%, proposen baixar l'IVA de serveis veterinaris, perruqueries i barberies, a més de productes específics per a celíacs. També plantegen eximir l'IVA l'excedent de l'autoconsum fins als 15kW, i que aquest excedent tributi per IRPF per alleugerir càrregues tributàries, i prorrogar l'exempció de l'IVA en la compra de mascaretes.

Contador

www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2021 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés