Publicat 27/05/2024 15:29

ERC planteja un "acord de claredat europeu" per regular l'autodeterminació a la UE

La candidata d'ERC als comicis europeus, Diana Riba
Kike Rincón - Europa Press

Riba sosté que les fronteres canvien i que la mesura pot evitar eventuals "conflictes bllics"

BARCELONA, 27 maig (EUROPA PRESS) -

ERC ha situat un "acord de claredat europeu" com una de les prioritats del seu programa electoral, una via que els republicans valoren que podria tenir el suport de representants d'altres "pobles" sense estat de la Unió Europea.

Així ho recull el primer punt del resum del programa electoral, que han presentat aquest dilluns la candidata d'ERC als comicis europeus, Diana Riba, i la senadora Sara Bailac, en una roda de premsa a la seu del partit a Barcelona.

"Volem una eina democrtica i homologada a tota la Unió Europea perqu es pugui garantir aquest exercici de l'autodeterminació dels pobles per igual a tota la Unió", ha assegurat Riba.

Un eventual acord de claredat hauria de detallar, segons els programa, el procediment a seguir per a la incorporació automtica de nous estats formats per ciutadans i territoris que ja formen part de la UE.

La candidata ha valorat que les fronteres canvien, i ha reivindicat l'acord de claredat perqu les fronteres no siguin només a voluntat dels estats, diu, i perqu "la voluntat d'un poble de moure una frontera no acabi en conflictes bllics".

Ha afegit que, juntament amb Catalunya, hi ha "diferents pobles a la Unió Europea que en aquests moments tenen clarament una voluntat d'exercir el seu dret a decidir".

CATAL, DRETS SOCIALS I TRANSICIÓ VERDA

El document que han presentat aquest dilluns resumeix en 10 punts el programa de cara a les europees, que, a més de l'acord de claredat, proposa avanar perqu el catal sigui oficial a les institucions comunitries, o accelerar la transició ecolgica per arribar a la neutralitat climtica el 2040.

Els republicans també plantegen regular les condicions i la qualitat de les importacions de productes agraris per evitar la competncia deslleial de tercers pasos, i promoure la producció de proximitat.

En drets socials, citen un salari mínim europeu que millori les condicions laborals, una renda bsica universal comunitria, i desenvolupar una estratgia d'habitatge a la Unió Europea per rehabilitar edificis, evitar l'especulació o incrementar el parc públic d'habitatges.

Altres punts passen per un impost a la riquesa per a l'1% de la població amb més recursos, incloure el consentiment en la directiva europea contra les violncies masclistes, i deixar d'externalitzar la gestió de la migració a "governs autoritaris" i establir vies legals flexibles per a l'acolliment de persones immigrants.