Publicat 24/10/2019 18:24:39 +02:00CET

ERC, JxCat i Bildu creuen que l'exhumació de Franco vulnera la llei de memòria per l'exaltació del franquisme

Concentració de nostàlgics del franquisme -portant banderes d'Espanya i de la dictadura- en el cementiri del Pardo-Mingorrubio abans de la inhumació de Francisco Franco a El Pardo (Madrid, Espanya), 24 d'octubre del 2019.
Jesús Hellín - Europa Press

MADRID, 24 oct. (EUROPA PRESS) -

Els independentistes d'ERC, JxCat i Bildu consideren que l'exhumació de Franco organitzada pel Govern espanyol ha vulnerat la Llei de Memòria Històrica perquè ha desembocat en una "exaltació" del franquisme.

Les tres formacions han demanat la compareixença al Congrés de la ministra de Justícia, Dolores Delgado, per informar de "l'exaltació franquista contrària a la llei de memòria històrica duta a terme durant l'exhumació i inhumació del dictador Franco".

A més, volen que el Govern central expliqui les mesures que prendrà "davant d'aquests actes d'exaltació i homenatges franquistes i d'ofensa a les víctimes de la dictadura".

Dirigents d'aquests tres partits independentistes han qüestionat, entre altres punts, la presència de la ministra de Justícia en tot el trasllat, així com l'exhibició de banderes preconstitucionals al Valle i a El Pardo i la presència del colpista Antonio Tejero en el cementiri de Mingorrubio, on s'han dipositat les restes mortals del dictador.

En tot cas, la petició te escasses opcions de prosperar ja que la Mesa de la Diputació Permanent rebutja totes aquestes iniciatives i al·lega que, amb les Corts dissoltes, les competències del legislatiu estan molt limitades i no hi ha opció a sol·licituds de compareixença.