Actualitzat 15/04/2021 16:45

ERC, Junts, la CUP i els comuns volen vetar Vox en l'elecció de senadors del Parlament

Najat Driouech (ERC), Aurora Madaula (Junts), Basha Changue (CUP), Jessica González (comuns) i Pau Morales (ERC) en la roda de premsa.
EUROPA PRESS

Presenten dues propostes de resolució sense el PSC per materialitzar el seu "pacte antifeixista"

BARCELONA, 15 abr. (EUROPA PRESS) -

ERC, Junts, la CUP i els comuns estudien la possibilitat de vetar Vox perquè cap membre d'aquesta formació sigui elegit pel Parlament senador per designació autonòmica.

Ho han explicat en una roda de premsa les diputades Najat Driouech i Pau Morales (ERC), Aurora Madaula (Junts), Basha Changue (CUP) i Jessica González (comuns), després que aquestes quatre formacions s'han reunit juntament amb el PSC amb la presidenta del Parlament, Laura Borràs, i la Mesa de la cambra, tot i que els socialistes han fet una roda de premsa a part.

Aquests cinc grups van acordar al començament de la legislatura un "pacte antifeixista" amb un decàleg per minimitzar la presència de Vox al Parlament que han presentat a Borràs i la Mesa, però aquest dijous s'han constatat les diferències entre el PSC i la resta de partits.

Un dels punts d'aquest acord era evitar, "sempre que sigui possible", la presència de Vox en els nomenaments que depenen del Parlament, com la designació dels vuit senadors autonòmics, perquè en principi algun correspondria al partit d'Ignacio Garriga per haver obtingut 11 escons i ser la quarta força.

Els socialistes ja han manifestat que per llei Vox hauria de tenir algun d'aquests senadors, per la qual cosa no veuen viable el veto, però Changue ha insistit que aquest punt de l'acord s'ha de mantenir i que així ho han traslladat a la Mesa perquè acabi de concretar com aconseguir-ho fent les "consultes jurídiques" necessàries.

Per ella, la voluntat de vetar Vox de la designació de senadors és un acord polític que ara la Mesa i la Junta de Portaveus han d'estudiar jurídicament com es pot dur a terme.

De la seva banda, Morales ha rebutjat que jurídicament no es pot excloure Vox d'aquesta elecció: "No donaria per fet que no hi ha cobertura jurídica".

DESACORD AMB EL PSC

Aquests quatre grups han presentat dues propostes de resolució per començar a materialitzar i concretar el pacte contra Vox, que per ara no compten amb el suport del PSC, tot i que s'obren al fet que s'hi pugui sumar abans que les registrin formalment dimarts al Parlament.

Una de les propostes demana que el Parlament es reafirmi en "la vocació de continuar sent un espai de llibertat i confrontació política, d'idees i de diàleg, a més del seu compromís en defensa de les institucions pròpies i de la democràcia".

També busca que la cambra catalana expressi la voluntat de "convertir-se en un espai lliure de discursos d'odi i blindar-se davant apologies de la discriminació", i demana una reforma del Reglament del Parlament per blindar-lo contra els discursos d'odi i la discriminació.

Plantegen que aquesta reforma reforci el "compromís contra la discriminació i l'assetjament amb sancions en cas de no signatura", i modifiqui el requisit d'unanimitat en les declaracions institucionals perquè es puguin aprovar amb una majoria qualificada.

A més, entre altres qüestions, "rebutja qualsevol manifestació de violència cap a les diputades i adquireix el compromís de rebutjar formalment i unànimament qualsevol manifestació de violència verbal, física o psicològica envers les diputades".

L'altra proposta demana crear una comissió d'estudi al Parlament sobre "el racisme institucional i estructural a Catalunya, en tots els àmbits necessaris", que ampliaria la comissió de l'última legislatura que estudiava el racisme en l'àmbit de la seguretat.




www.aldia.cat és el portal d'actualitat i notícies de l'Agència Europa Press en català.
© 2024 Europa Press. És prohibit de distribuir i difondre tots o part dels continguts d'aquesta pàgina web sense consentiment previ i exprés