Publicat 8/4/2019 15:31:25 +02:00CET

ERC inclou en el seu programa celebrar un referèndum com a solució "al conflicte"

AMP.- ERC respecta la sortida de Comín a JxCat i no li demanar deixar l'escó de
EUROPA PRESS

Presenta un decleg de compromisos com a base del programa electoral del 28A

BARCELONA, 8 abr. (EUROPA PRESS) -

ERC ha presentat aquest dilluns 'Compromís amb la Llibertat', un decleg que serveix d'avan del programa amb el qual concorrer en les eleccions generals, i que defensa celebrar un referndum d'autodeterminació "sense el qual no ser possible solucionar el conflicte entre Catalunya i l'Estat".

L'han presentat en roda de premsa la número tres d'ERC al Congrés, Carolina Telechea; la senadora Mirella Corts, i la portaveu del partit, Marta Vilalta, que ha assegurat que el seu partit sempre ha vist aquest referndum com "una de les millors opcions perqu tothom pugui decidir".

La defensa d'un referndum és una qüestió que ha sortit i ha tornat a entrar en el programa d'ERC --en les catalanes del 2015 i del 2017, per exemple, no s'incloa i es defensaven altres fórmules-- , i Vilalta ha assegurat que sempre han dit que era "la millor o una de les millors eines".

En el decleg que han presentat aquest dilluns, el partit que lidera Oriol Junqueras torna a incloure el referndum entre les seves propostes perqu considera que "és una reivindicació mpliament majoritria en el si de la ciutadania i profundament democrtica".

ERC també inclou la defensa del dret a l'autodeterminació "en el marc nacional dels Pasos Catalans", i aposta per espais d'actuació conjunta amb altres formacions partidries d'una República catalana i amb forces d'esquerres del País Basc, Galícia i de la resta de l'Estat.

"La República catalana és l'única alternativa per superar el rgim del 78, garantir la justícia social, la igualtat d'oportunitats, els drets i les llibertats. Defensar la República catalana és defensar la democrcia", conclouen.

MÉS COMPROMISOS

Aquest decleg també inclou més compromisos, com "denunciar i combatre l'estratgia repressiva de l'Estat", que, segons el partit d'Oriol Junqueras, es visibilitza en situacions com el judici de l'1-O que s'est celebrant al Tribunal Suprem (TS).

També es reivindiquen com la millor garantia en la defensa dels drets i llibertats de la ciutadania i es comprometen a promoure els valors republicans, la transparncia i la rendició de comptes "contra un estat monrquic, conservador i amb una democrcia de baixa qualitat".

A més, ERC assenyala que entre les seves prioritats hi haur combatre les desigualtats de gnere i ser inflexibles amb la violncia masclista, i cohesionar la societat sent respectuosos amb el sentiment de pertinena de tothom: "Cal superar els vells esquemes de nacionalisme autoritari i identitari que arrossega l'Estat".